Vijesti
Politika
Predstavnički dom PSBiH
Samo SNSD i SBB bili za smjenu Šefika Džaferovića!
15.01.2015. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Samo SNSD i SBB bili za smjenu Šefika Džaferovića!
Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao i na sjednici Proširenog kolegija, nije prihvaćena inicijativa SNSD-a za smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, piše novinska agencija Patria.
Kako je prije početka sjednice Predstavničkog doma PSBiH potvrdio Džaferović samo su dva člana Proširenog kolegija bila za smjenu Džaferovića, a to je predsjednik Kluba poslanika SNSD-a i predsjednik Kluba SBB-a.
Inicijativu je podnio SNSD, a zbog dokumentacije koju je Mirsad Kebo podnio Tužilaštvu BiH o navodnim zločinima koje je Džaferović počinio u Vozući.
''Kada je u pitanju Mirsad Kebo i ono što je on uradio, radi se o monstruoznim konstrukcijama i ja to odbacujem kao gnusne laži. Pozivam ga i danas da se što prije očituje o tome, ako se protiv mene pokrene krivični postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela, ja ću sam odstupiti s pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma'' – kazao je Džaferović.
08:30 - Predstavnički dom BiH danas o Rezoluciji o Sutorini
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) neće na sjednici, koja je zakazana za danas, razmatrati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jer Predsjedništvo BiH još nije imenovalo mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.
Potvrdio je to predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović. Stranka demokratske akcije (SDA) je ranije za mandatara Vijeća ministara BiH predložila Denisa Zvizdića.
Prošireni kolegij Predstavničkog doma PSBiH danas bi trebao odlučiti da li će se poslanici izjašnjavati o inicijativi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za smjenu Džaferovića.
''Što se mene tiče ja nemam ništa protiv da to bude na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, ali odluku o tome će donijeti Prošireni kolegij'' - zaključio je Džaferović.
SNSD je zatražio smjenu Džaferovića zbog optužbe koje je u vezi s njim u javnosti iznio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo vezano za ratna dešavanja u Vozućoj.
Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH kojeg je predložio poslanik Socijaldemokratske parije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Mirsad Mešić naglašavajući da je potrebno inspekcijski nadzor povjeriti Ministarstvu komunikacija i transporta BiH jer smatra da je sadašnje rješenje nadzora koji provodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) neadekvatno.
Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, no članovi Ustavnopravne komisije dogovorili su da se od Kolegija Predstavničkog doma zatraže produženje roka od 20 dana za razmatranje tog zakona zbog uočenih grešaka.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem usklađivanja ove oblasti s evropskom legislativom. Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske zrakoplovne oblasti.
Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a ovim izmjenama se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života.
Pred poslanicima je i Prijedlog rezolucije o Sutorini, koji je predložio poslanik SDP-a Denis Bećirović. On traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH prema kojem bi Sutorina trebala trajno ostati u sastavu Crne Gore.