Vijesti
Politika
Današnja odluka
CIK potvrdio 54 mandata za Dom naroda, nedostaju četiri Srbina
16.01.2015. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
CIK potvrdio 54 mandata za Dom naroda, nedostaju četiri Srbina
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, prenosi novinska agencija Patria.
Ukupno je prema potvrđenim rezultatima posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrano 54 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, 13 iz srpskog naroda i sedam iz reda ostalih. Ostala su upražnjena četiri mjesta delegata iz reda srpskog naroda.
Pet sati nakon što je zakazana konačno je počela sjednica Doma naroda PFBiH. Na sjednici će delegati položiti zakletvu te će biti i izvršen Izbor i imenovanje Doma naroda PFBiH, kao i izbor predsjednika i potpredsjednika federacije, te će biti izvršen i izbor delegata u Dom naroda PSBiH.
Sve žalbe koje su upućene CIK-u zbog odluka ove institucije su odbačene od strane Apelacionog vijeća Suda biH.
Tomislav Martinović, predsjedavaući Doma naroda pozvao je Stjepana Mikića da uruči delegatima certifikate što je i urađeno.
Delegati iz bošnjačkog naroda su: Goran Akšamija, Almedin Aliefendić, Osman Ćatić, Lejla Didik-Sarajlić, Rasim Dostović, Fuad Hadžimehmedović, Admir Hadžipašić, Lejla Imamović, Muhamed Kozadra, Mustafa Kurtović, Mehmed Mahmić, Amor Mašović, Sanel Mušović, Anes Osmanović, Refik Poparić, Ismet Sarajlić i Jasenko Tufekčić.
Delegati iz hrvatskog naroda su: Ana Babić, Stipe Barun, Mirko Batinić, Mirvet Beganović, Zdravko Bešlić, Lidija Bradara, Đuro Delić, Edim Fejzić, Željko Josić, Damir Jukić, Tomislav Mandić, Tomislav Martinović, Dražen Matišić, Josip Mioč, Davor Pehar, Đuro Prkačin i Ivo Tadić.
Delegati iz srpskog naroda su: Slađan Ilić, Predrag Kojović, Mladen Lonić, Mile Marčeta, Slaviša Mihajlović, Daliborka Milović, Željko Mirković, Drago Puzigaća, Vesna Saradžić, Nikola Simić, Draženka Subašić, Slaviša Šućur i Slobodan Tomić.
Delegati iz reda ostalih su: Sejo Bukva, Amil Buljubašić, Edin Forto, Emir Frašto, Rasim Kantarević, Segmedina Srna Bajramović i Aner Žuljević.
Centralna izborna komisija BiH je usvojila zaključak da će Parlamentarnoj skupštini BiH dostaviti Izvještaj o provedbi općih izbora 2014. godine koji će obuhvatiti provedbu neposrednih i posrednih izbora, ali će sadržavati i preporuku o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, izuzetno za ove izbore, radi popune nedostajućih delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, saopćeno je iz CIK-a.