Vijesti
Žuta štampa
Legendarni pjevač, za "Dnevni avaz"
Željko Bebek: U odnosu na moju karijeru, "Bijelo dugme" je vrlo kratko postojalo
20.01.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Željko Bebek: U odnosu na moju karijeru, "Bijelo dugme" je vrlo kratko postojalo
Željko Bebek (69) vratio se prije nekoliko dana sa skijanja u Austriji i kaže da je pun energije za sve ono što ga očekuje u 2015. godini. A pred rok legendom je mnogo toga. Prije svega, u Sarajevu će koncem januara biti upriličena promocija "Antologija/Bebek/40 godina", koju je "Croatia Records" objavio 2014.
Ružan kraj
Na četiri CD-a objavljene su najpoznatije pjesme u izvedbi ovog legendarnog pjevača. Na taj način su protekle godine obilježene četiri decenije Bebekove solističke karijere. Promocija ovog izdanja, uz svirku uživo, upriličena je krajem 2014. u Zagrebu, a sada je na redu Sarajevo te potom Beograd.
U godini koja je iza nas, "Croatia Records" je, uz Bebekovu, objavio i antologiju "Bijelog dugmeta" u povodu obilježavanja 40. rođendana.
- Četrdeset godina "Bijelog dugmeta" gledam kao prisjećanje na datum kada je "Bijelo dugme" nastalo. U odnosu na moju i na karijeru Gorana Bregovića, "Bijelo dugme" je vrlo kratko postojalo. Postojalo je deset godina sa mnom, a poslije su se nešto mrcvarili još pet godina. I kraj svega toga bio je ružan.
Onda se 2005. desila lijepa stvar kada smo se okupili i održali posljednje velike koncerte "Bijelog dugmeta" - kaže Bebek.
Bregović je s Alenom Islamovićem turnejom "Ko ne poludi, nije normalan" slavio četiri decenije najveće grupe na ovim prostorima. Za ovu godinu najavio je velike koncerte u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu te je agovijestio da bi na njima mogao učestvovati i Bebek.
- O tome ništa ne znam. Ja sam slavio svoje. Ljetos sam imao lijep koncert pred 10.000 ljudi na rivi u Vodicama. "Antologija" mi se strašno dopada, jer sadrži sve one lijepe pjesme koje sam otpjevao s "Dugmetom" i ono što sam otpjevao u solo karijeri. Imaju i tri pjesme s tamburašima, pa tri kompozicije sa Zagrebačkom filharmonijom. To je lijepa stvar kojoj sam se posvetio u 2014. - ističe Bebek.
Snažna podrška
Ovu godinu će, muzički, početi promocijama u Sarajevu i Beogradu.
- To su centri koji su me uvijek snažno podržavali. Bez obzira na to što nema bivše zemlje, mi se muzički možemo držati važnosti jedni prema drugima. Koliko god oni mene cijene, naravno da i ja cijenim svu tu publiku - govori Bebek.
Respektabilan bez obzira na Bregovića
- Veoma sam zadovoljan i sretan što sam uspio u svojoj karijeri, zato što sam postavio visoke strandarde kada sam započeo. I onda mi je drago da sam, uprkos napuštanju "Bijelog dugmeta", ipak uspio izgraditi lijepu, zavidnu karijeru, koja i danas traje.
Uspio sam biti respektabilan bez obzira na Gorana Bregovića i na njegovo stvaralaštvo - kaže Bebek.
Uskladiti termine
- Imam dosta ponuda za koncerte s Filharmonijom i tamburašima. To su veoma lijepe muzičke priče, ali moram uskladiti termine. Naravno, u svim varijantama sa mnom je moj bend - govori Bebek.