Vijesti
Politika
U izjavi za TV1 iznio svoj stav
Zlatko Lagumdžija protiv toga da SDP deblokira formiranje vlasti
27.01.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Zlatko Lagumdžija protiv toga da SDP deblokira formiranje vlasti
SDP BiH je na Kongresu jasno izašao sa stavom da će biti opoziciona partija, te da smo izvukli pouke iz izbornih rezultata. Sada ni Glavni odbor ni Predsjedništvo stranke nemaju pravo da donesu drugačiju odluku, poručio je u izjavi za TV1 Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik ove političke partije.
Zna se ko su pobjedničke stranke na izborima, pa je na njima i odgovornost formiranja vlasti, tvrdi on. Stranke koje čine većinu u parlamentima, upozorava, zaglavile su se u fazi raspodjele ministarskih pozicija, pa sada pokušavaju da prebace odgovornost na drugu stranu.
"Vrlo jasno, mi ostajemo opozicija i dajemo neki rok, nakon kojeg će naši ljudi iz Vijeća ministara, iz federalne Vlade i iz kantona u kojima su, izaći, podnijeti ostavke i ostaviti onima koji tu već jesu, a dio su nove parlamentarne većine, da u tehničkom mandatu to rade. To će biti neki razuman rok, možda 1. mart, Dan državnosti, ili 17. mart kada ističe četiri godine od formiranja Federalne vlade. Na političkom rukovodstvu SDP BiH je da donese odluku. Federalna vlada može raditi bez SDP-ovih ljudi, Vijeće ministara može raditi bez SDP- ovih ljudi. Možda će ih to natjerati da konačno konstituišu vlast", poručuje Lagumdžija.
"U ovih nekoliko mjeseci pokazali da su se zaglavili u raspodjeli plijena, da su se zglavili u raspodjeli ministarskih mjesa, ko će koliko da ima fotelja, preduzeća, Bog te pita čega sve ne... I sada hoće da skrenu priču na potpuno drugu stranu. Zašto ovdje u Sarajevu ne formiraju vlast? Zašto u Tuzli, koja grca u problemima, zašto tamo ne formiraju vlast? Šta se čeka u Zeničko - dobojskom kantonu, šta se čeka u Vijeću ministara BiH? Ali evo, problem je potpredsjednik Federacije. Imaju oni dovoljno ruku i mehanike i matematike da sastave i potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ako to nisu u stanju, što su se onda uopšte takmičili i što su se proglašavali pobjednicima", dodaje Lagumdžija.