Vijesti
Politika
Sarajevo
Konstituirajuća sjednica Doma naroda u petak bez imenovanja rukovodstva
28.01.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Konstituirajuća sjednica Doma naroda u petak bez imenovanja rukovodstva
Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za petak, 30. januara, u Sarajevu.
U najavljenom dnevnom redu je odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine.
Neophodna je da ne bi zastali finansijski tokovi u Federaciji pošto entitetski budžet za 2015. godinu nije donesen na vrijeme, do posljednjeg dana 2014.
Dnevnim redom je najavljen također izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, ali to pitanje, u dijelu koji se odnosi na izbor potpredsjednika srpske nacionalnosti, još je diskutabilno jer bar po zvaničnim izjavama, nije riješeno dosad među postizbornim političkim faktorima za razliku od kandidatura za predsjednika FBiH (Marinko Čavara, Hrvatska demokratska zajednice BiH) iz reda hrvatskog naroda i za potpredsjednicu bošnjačke nacionalnosti (Melika Mahmutbegović, Stranka demokratske akcije).
Demokratska fronta (DF) je za potpredsjednika srpske nacionalnosti kandidirala Slobodana Šoju, bivšeg bosanskohercegovačkog ambasadora u Francuskoj i Egiptu, ali po dosadašnjem razvoju događaja, on nije imao potrebnu podršku iz srpskog delegatskog kluba u novoformiranom sazivu Doma naroda.
Lider DF-a Željko Komšić je danas izjavio da je Šojina kandidatura i dalje aktuelna, a zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović da su on i Komšić tokom današnjeg njihovog sastanka u Sarajevu s liderom Socijaldemokratske partije BiH Nerminom Nikšićem zatražili podršku Nikšićeve stranke u procesu izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije.
Nikšić je, prema Izetbegovićevim riječima, izrazio interes za rješavanje pitanja izbora nove izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, ali i dodao da on ne može odlučivati sam, bez mišljenja Glavnog odbora SDP-a, koji će se sastati u subotu.
Po tome Izetbegović zaključuje da rukovodstvo izvršne vlasti u Federaciji neće biti izabrano u petak, u najavljenom nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda, već u narednom nastavku, iduće sedmice, ako se u međuvremenu SDP odluči na traženu podršku.