Vijesti
Politika
Slijede imenovanja
Ko su novi šefovi izvršne vlasti u FBiH?
05.02.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Ko su novi šefovi izvršne vlasti u FBiH?
Centralna izborna komisija BiH (CIK) ovjerila je listu na kojoj se nalaze imena predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, piše novinska agencija Patria.
To su Marinko Čavara, kandidat za predsjednika Federacije BiH, Melika Mahmutbegović, kandidat za potpredsjednika FBiH i Milan Dunović, kandidat za potpredsjednika FBiH.
Njihovo imenovanje na ove pozicije moraju još potvrditi i oba doma Parlamenta FBiH.
Marinko Čavara kandidat HDZ-a BiH za predsjednika Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda rođen je 1967. godine u Busovači. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Zenici 1991. godine. Sa suprugom Ivankom ima troje djece: Brunu, Marka i Moniku.
Karijeru je počeo radeći kao profesor mašinskih predmeta i fizike u srednjoj školi u rodnom gradu. U Busovači je tokom 1992. bio direktor pošte. Od 1990. je član Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a 2011. godine je izabran za potpredsjednika stranke.
Bio je zamjenik ministra prometa i veza u Srednjobosanskom kantonu (SBK) od 1996. do 2001. godine. Nakon toga, sve do 2005. bio je direktor Kantonalne direkcije za ceste.
Čavara je 2000. godine osvojio mandat u Općinskom vijeću Busovača, te mandat zastupnika u Skupštini SBK. Na poziciji savjetnika i stručnog saradnika hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića radio je 2005. i 2006. Dva mandata je proveo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od 2006. do 2014.
Melika Mahmutbegović kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka rođena je 20. aprila 1959. godine u Bugojnu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Bugojnu. Medicinski fakultet završila je u Sarajevu 1983. godine. Po završetku studija počinje sa radom u JU Domu zdravlja Bugojno kao ljekar opće prakse. Specijalizirala je opću hirurgiju.
Od aprila 1992. godine pripadnik je Armije Bosne i Hercegovine. Godine 1995. izabrana je za direktora Medicinskog centra Bugojno. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu usavršava se iz oblasti Zdravstvenog menadžmenta – ekonomija u zdravstvu. Na općim izborima 1998. godine izabrana je za zastupnicu u Kantonalnoj Skupštini SBK-a. 2002. godine na općim izborima izabrana za zastupnicu Zastupničkog doma Federalnog Parlamenta. 2010. godine ponovo na općim izborima izabrana u Zastupnički dom Federalnog Parlamenta. 2014. godine izabrana za predsjednicu OO SDA Bugojno i nosilac liste SDA za Kantonalnu Skupštinu SBK-a za predstojeće izbore.
Milan Dunović DF-ov kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda Srba diplomirani je inžinjer prometa i komunikacija, rođen je u Sarajevu 1974. godine. Zaposlen je u poduzeću „BH Pošta", na mjestu direktora službe za međunarodni poštanski promet.
Kao član Vijeća za ekonomska prava Političke akademije Demokratske fronte, radio je na izradi ekonomskog programa „Vizija 14-22".