Vijesti
Sport
Igor Avelino, južnoameričko pojačanje "Studenata"
Drago mi je što sam prvi Brazilac u Bosni
08.02.2015. 14:00
Izvor: avaz.ba
Drago mi je što sam prvi Brazilac u Bosni
- Zaista, prvi sam Brazilac u Bosni? To je sjajno, veoma mi je drago - bila je reakcija Igora Avelina nakon što smo mu rekli da je prvi košarkaš iz ove južnoameričke države koji će nositi dres sarajevskih "Studenata", a možda i prvi Brazilac koji je ikada zakoračio u bosanskohercegovačku ligu.
Avelino, 21-godišnjak koji je prije osam dana bez mnogo pompe stigao u glavni grad naše države, zadovoljio je na treninzima očekivanja stručnog štaba Bosna-Royala, koji je, na koncu, odlučio da mu pruži priliku da svoje znanje pokaže i u zvaničnim susretima.
Sjajno iskustvo
Moglo bi se to desiti već danas, u meču 17. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine protiv bilećkog HEO-a u Sarajevu (dvorana Skenderija, 17 sati) ukoliko se završi administrativna procedura, odnosno registracija na osnovu koje bi Avelino imao pravo nastupa.
Ovaj susret od velikog je značaja za "Studente", jer će igrati protiv direktnog konkurenta u borbi za opstanak. Iako je Bosna-Royal u nimalo zavidnoj situaciji, Avelino je stigao sa mnogo entuzijazma u Sarajevo.
- U Evropi se igra vrhunska košarka pa kada sam dobio ponudu Bosne, nisam mnogo razmišljao. U Sarajevo sam došao iz Turske, s kampa agencije UBA, gdje smo odigrali nekoliko susreta protiv ekipa iz prve i druge lige. Bilo je to naporno, ali sjajno iskustvo - objašnjava bivši kadetski reprezentativac "Karioka".
Pet mjeseci proveo je i u Sjedinjenim Američkim Državama, pripremao se za mogući prelazak na, po košarci, čuveni Univerzitet Sjeverna Karolina. Ipak, želja za profesionalnim angažmanom odvela ga je u Evropu (u domovini je nastupao za ekipe Paulistano i Amerika).
Dvije pozicije
Što se tiče očekivanja u Bosni, treneri u stručnom štabu "Studenata" vjeruju da su dobili čovjeka za 10-15 poena po susretu, dobru odbranu i snagu u skoku. Kako su nam rekli, Avelino (200 centimetara) može uspješno pokrivati pozicije "tri" i "četiri".
- Nisam tu da bih igrao sam. Želim pomoći ekipi, stvarati historiju... - rekao je Avelino, ističući da ne bježi od "tučnjave" pod obručem:
- Volim igrati u reketu, naravno, volim i šutirati, ali još više skočiti ili asistirati. Uostalom, u košarci i ne postoji "ja", već samo "mi".
Trenirao i fudbal
Avelino kaže da u Brazilu svi znaju igrati fudbal pa se i on bavio sportom koji je zaštitni znak Brazila.
- Da, trenirao sam fudbal do 14. godine. No, mnogo više volim košarku, koju treniram u posljednjih sedam godina - kaže Igor.
Oduševljen Sarajevom
Iako je tek osam dana u Sarajevu, Avelinu se grad toliko svidio da ne bi imao ništa protiv da ostane ovdje i duži period.
- Volio bih dovesti svoje bližnje u posjetu, ali ne ove sezone, jer je ostalo još samo šest kola do kraja lige, već iduće. Pregovaramo s Bosnom o saradnji i za narednu godinu. Ako se dogovorimo, u Sarajevo bi došla i moja djevojka Fernanda Tomazini - kaže Avelino.