Vijesti
Politika
Parlament BiH
Parlamentarci u ponedjeljak odvojeno o izjavi Predsjedništva BiH
20.02.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Parlamentarci u ponedjeljak odvojeno o izjavi Predsjedništva BiH
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će se na vanrednim sjednicama izjasniti o prijedlogu odluke o potvrđivanju i usvajanju izjave Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).
"Imajući u vidu da su lideri svih političkih partija zastupljenih u Parlamentarnopj skupštini BiH Predsjedništvu BiH dostavili potpisanu kopiju izjave, molim vas da, u skladu sa članom 100. Poslovnika Predstavničkog doma i člana 90. Doma naroda, sazovete zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH za 23. februar na kojoj bi Parlamentrarna skupština BiH potvrdila i usvojila predmetnu izjavu", stoji u dopisu koji je 16. februara predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio Mlden Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Ipak, zastupnici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda PS u ponedjeljak će se na odvojenim sjednicama izjasniti o izjavi Predsjedništva BiH.
Zajednička sjednica, oba doma Parlamentarne skupštine BiH održat će se nakon pojedinačnih zasjedanja, a dnevnim redom planirano je obraćanje visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini.
Mogherini dolazi u BiH na poziv Predsjedništva BiH.
"Uputio sam službeni poziv visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednici Evropske komisije da 23. februara posjeti BiH te prisustvuje i obrati se na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH", naveo je Ivanić.
Ivanić je u dopisu predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH podsjetio da je Predsjedništvo BiH 29. januara utvrdilo i usvojilo izjavu, te da je istu 4. februara dostavilo na potpisivanje liderima političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Usaglašenom izjavom se obavezuje da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u Evropskoj uniji (EU) kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za to članstvo.
Navedeno je da će u što kraćem roku biti uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja EU-u.
Naglašeno je da će institucije u dogovoru s EU i u skladu sa Kopenhaškim kriterijima i pravnom stečevinom EU sačiniti i provesti u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, a to se prvenstveno odnosi na ekonomske i socijalne mjere u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, koji će imati za cilj da zaustavi negativne ekonomske trendove te pokrene proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta te stvaranja povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta.
Izjavom je, uz ostalo, predviđeno da će se uspostaviti i mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanog procesa pomirenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma, kao i mjera za jačanje administrativne sposobnosti...
Naime, Vijeće za vanjske poslove Evropske unije je u svojim zaključcima od 15. decembra 2014. godine od Bosne i Hercegovine zatražilo pisanu izjavu kojom se obavezuje da će institucije na svim nivoima vlasti u BiH provesti neophodne reforme u okviru procesa pristupanja EU kako bi se BiH pripremila za buduće članstvo u EU.
Vijeće EU je zatražilo da Predsjedništvo BiH utvrdi tekst izjave, te da je potom potpišu lideri političkih partija i potvrdi Parlamentarna skupština BiH, nakon čega bi Vijeće za vanjske poslove EU donio odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).