Vijesti
Politika
Brisel od BiH traži prave reforme
23.02.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Brisel od BiH traži prave reforme
Evropska unija pomno će pratiti provođenje reformi na koje su se obavezali bh. političari i to će biti jedini put ka nastavku napretka države, poručila je u intervjuu za "Dnevni avaz" Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije.

U svom prvom intervjuu za bh. medije po dolasku na visoku poziciju Italijanka Mogherini, bivša šefica diplomatije svoje zemlje, kaže kako Brisel traži od Bosne i Hercegovine prave reforme, a ne samo riječi.

- Želim istaknuti da EU traži provođenje mjera koje će se, doista, primijeniti, a ne samo deklarativno obavezivanje - potcrtava Mogerini za "Avaz".

Mogherini će se danas obratiti Parlamentu BiH, koji će razmatrati Pisanu izjavu o predanosti socijalno-ekonomskim reformama, koju su potpisali lideri bh. parlamentarnih stranaka.

- Postoji velika volja u Evropskoj uniji da vidimo BiH kako se kreće naprijed na evropskom putu. Bosna i Hercegovina, zajedno s nama, pripada porodici EU. Dosadašnji izrazi podrške Pisanoj izjavi su ohrabrujući i, ako bude usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, to će otvoriti mogućnost da EU donese odluku o stupanju na snagu punog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) - kazala je Mogherini.