Vijesti
Politika
Emir Suljagić
DF je već napravio ustupak, ali nećemo odustati od svojih pozicija u Vladi FBiH
25.02.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
DF je već napravio ustupak, ali nećemo odustati od svojih pozicija u Vladi FBiH
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte znat će se imena kandidata ove stranke za pozicije u ministarstvima Vijeća ministara BiH i u Vladi Federacije BiH, potvrdio je za novinsku agenciju Patria Sifet Podžić, generalni tajnik DF-a.
Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a kazao je, pak, za Patriu da DF neće pristati na nerazumne zahtjeve HDZ-a o broju pozicija u Vladi FBiH.
- Nećemo pristati da se formiranje Vijeća ministara dovede u vezu sa formiranjem Vlade FBiH. Sreća pa Federacija ima Vladu koja može i dalje raditi - kazao je Suljagić.
On je potcrtao da je DF već napravio ogroman ustupak HDZ-u, SDA, Savezu za promjene kada se formiralo Vijeće ministara BiH.
- DF je opet pokazao da nije prepreka i da će podržati sve ono što je dobro za BiH. Što se tiče Vlade FBiH nećemo ni milimetar odstupiti od svojih pozicija. Izvjesno je da će formiranje Vlade FBiH potrajati zbog Čovićevih nerazumnih zahtjeva - dodao je Suljagić.
Ova stranka do sada nije izlazila u javnost s imenima svojih kandidata. Također, iz DF-a nisu reagirali ni na brojne špekulacije o kandidatima koje su se pojavljivale u medijima.
Već jepoznato da Čović insistira da se dvije vlade paralelno formiraju, te da u Federalnoj traži minimalno šest pozicija (pet hrvatskih i jednu srpsku), dok Komšić koji je rekao da DF neće tražiti bošnjačke i hrvatske pozicije, očekuje četiri ministarstva koja bi vodili njegovi kadrovi iz reda srpskog naroda i ostalih.
Izetbegović, Čović i Komšić sastat će se u zgradi Predsjedništva BiH u 18 sati.