Vijesti
Politika
Zahtjevi HDZ-a za šest ministarstava u Vladi FBiH previsoki
27.02.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Zahtjevi HDZ-a za šest ministarstava u Vladi FBiH previsoki
Činjenica je da je BiH u velikom zastoju u odnosu na sve zemlje zapadnog Balkana kada je u pitanju napredak ka EU i neću pogriješiti ako kažem da se BiH vratila i nekoliko koraka unazad u posljednje četiri godine, o čemu svjedoče i godišnji izvještaji o napretku - izjavio je u intervjuu za "Oslobođenje" potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović.

Po njegovim riječima, potpisana izjava o opredijeljenosti BiH ka EU koja je usvojena u PSBiH daje nadu, za sada deklarativnu, a konkretan posao iz izjave bi trebala uraditi nova vlast kako na entitetskom, tako i na državnom nivou čiju uspostavu još čekamo.

Smatra da sporazum SDA, DF-a i Saveza za promjene obećava i sadrži opredijeljenost i potrebne korake bržeg napretka BiH ka EU.

''Siguran sam da postoje preduslovi za dogovor i rješavanje nagomilanih problema i da će ovaj mandat biti uspješniji od prethodnog. Hoću da vjerujem u najave koje govore da ćemo biti zemlja kandidat za EU u ovom mandatu'' - kazao je Ahmetović.

Komentirajući raspodjelu resora izvršne vlasti među partnerima, te unutar same SDA, Ahmetović je rekao da je raspodjela resora i učešće u vlasti po izbornom rezultatu demokratski princip, "koriste ga sve demokratije u svijetu, pa zašto taj princip ne bi važio i u BiH".

''Stoga mislim da je zaključak SDA sasvim u redu i opravdan. Nažalost, taj princip nije primijenjen kod raspodjele resora u Vijeću ministara, jer HDZ, koji je dobio nešto iznad 100.000 glasova u odnosu na pola miliona, koliko su dobili SDA i DF zajedno, bit će zastupljen u Vijeću ministara skoro u istom kapacitetu kao ove dvije stranke.

Kompromis opravdavam, ali svaki kompromis mora imati svoju donju granicu. Mislim da su zahtjevi HDZ-a za šest ministarstava u Vladi Federacije previsoki i pristajanjem na ovaj zahtjev SDA bi otišla ispod donje granice, a na to nemamo pravo zbog glasača koji su nam dali glas i povjerenje na prethodnim izborima.

Što se tiče kadroviranja u SDA, moj uticaj u svemu tome je vrlo skroman. U principu, mislim da oni kojima je narod dao povjerenje, oni koji iza sebe imaju izborni rezultat, trebaju biti na pozicijama u izvršnoj vlasti sa kojih će povjerenje ukazano na izborima opravdati u naredne četiri godine'' - rekao je Ahmetović.