Vijesti
Politika
Pakleni plan
Ako Izetbegović ne bude imao državničke pameti, SDA će biti "izgurana" iz vlasti
01.03.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Ako Izetbegović ne bude imao državničke pameti, SDA će biti "izgurana" iz vlasti
Protiv države Bosne i Hercegovine „unutrašnji neprijatelji“ potpomognuti ni manje ni više nego strankom HDZ iz zemlje članice EU!? vode specijalni rat čiji je cilj u konačnici podijeliti je definitivno na „srpski“, „bošnjački“ i „hrvatski“ entitet !
Argumenata za to je napretek, ne uzimajući čak u obzir ni nimalo bezazlenu sadržinu danas usvojene Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora.
Nikada u zadnjih 10-ak godina službeni Zagreb se nije ovako uplitao u unutrašnja pitanja naše države. Čak je i Beograd pod prijetnjama Brisela popustio sa atacima na suverenitet i teritorijalni integritet BiH.
Euforični doček osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića u Busovači, odlazak lidera HDZBiH Dragana Čovića u Zagreb gdje se klanjao na grobu Gojka Šuška i Franje Tuđmana, dolazak Kolinde Grabar Kitarović 3. marta u Sarajevo, pismo predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka koji zapaljivom retorikom prijeti rješavanjem hrvatskog nacionalnog pitanja ili će sve u BiH stati, te prisustvo osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute na današnjem zasjedanju HNS-a u Mostaru, imperatorsko ponašanje predsjednika FBiH Marinka Čavare koji je u kabinet stavio hrvatsku šahovnicu...
Čovićevo kontinuirano ucjenjivanje prilikom formiranja vlasti u Federaciji i na nivou države i to najjače bošnjačke i pobjedničke stranke na izborima SDA, koja sve vrijeme povija kičmu pred njegovim megalomanskim zahtjevima, samo laicima djeluje kao politička borba za fotelje i dio kolača vlasti.
I tako je i pokušavaju prikazati u javnosti. Pozadina je iznimno kompleksnija i opasnija.
Čovićev tal sa Miloradom Dodikom, koji imaju isti interes, a to je razbiti državu BiH uz zdušnu „potporu“ hrvatskog HDZ-a, vješto je prikriven pričom o borbi za rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja.
SDA, odnosno zamjenik predsjednika ove stranke Bakir Izetbegović ne vidi očigledno zamku koju su spremili mu Čović i Dodik uz pomoć federalnih jataka.
Umjesto da se suprotstave lideru HDZ-a koji je na državnom nivou uzeo više nego što po izbornom rezultatu pripada mu, a sada to isto hoće i na federalnom, oni kreću u ofanzivu na svog koalicionog partnera Željka Komšića i Demokratsku frontu, koji su im jedini i iskreni politički partneri u očuvanju države Bosne i Hercegovine.
Tako je Kolegij SDA zaključio da u nedjelju na pregovorima pokušaju slomiti DF da odustane od nekih ministarskih resora, a da Čović nezasluženo dobije čak šest.
Svoj patriotizam i želju da BiH krene naprijed i izvuče se iz blata u kojem se davi, Komšić je pokazao prilikom formiranja državne vlasti i izjavama da neće tražiti ni bošnjačka ni hrvatska mjesta. Čak i na štetu svoje stranke. A sve zarad mira u kući. I želje da se sačuva država.
No, Komšić je za razliku od Izetbegovića prozreo Čovićeve rušilačke namjere.
Jer, ako dođe do raspakivanja sadašnjeg paketa vlasti na državnom i fderalnom nivou, najveći gubitnik bit će SDA.
Zašto? Zato što će u igru, a to je ideja koja datira od završetka oktobarskih izbora, ući SBB i SDP, a SDA kao pobjednička stranka, sve što je dobila na izborima izgubit će sada za zelenim stolom.
DF je konstanta u vlasti, kako god da se stvari budu odvijale. Ali, SDA će svojim neprepoznavanjem opasnosti paklenog plana koji su skovali Čović i Dodik, ispasti iz igre.
Kako će to onda opravdati se stranka koja je organizirala odbranu BiH, koja je najjača bošnjačka, koja ima svog člana Predsjedništva BiH da je u miru dopustila da specijalnim ratom Čović, Dodik i federalni jataci s kojima ih vežu interesno-poslovni aranžmani, rasture ono za šta je živote dalo 200.000 ljudi!!!!
Koji će to izgovor biti Bakiru Izetbegoviću da „pogazi“ šehidska mezarja, RVI, i sve istinske patriote ove zemlje.
Bošnjaci, odnosno SDA kao najjača bošnjačka stranka, su najdogovorniji za opstanak ove države. Dogodili se scenarij u kojem će SDA biti izbačena iz vlasti, a u nju uđu SBB i SDP (kojim i dalje iz sjene rukovodi Zlatko Lagumdžija) Čoviću će biti čist put za stvaranje trećeg entiteta.
Čovićev scenarij: izbacivanje SDA iz vlasti, obnova ekonomske infrastrukture odnosno kičme fantomske Herceg-Bosne, te kreiranje vještačke krize koja će rezultirati trećim entitetom ili čak raspadom države.
Za realizaciju ovog scenarija služi se SBB-om, koji iz svojih razloga želi u vlast (skidanje glave Bakiru Izetbegoviću), a izbacivanjem SDA pokušat će i sa DF-om, na što Komšićeva stranka neće zasigurno pristati.
Izetbegović umjesto da pokaže „zube“ Čoviću, nastoji slomiti Komšića, a slijep je za ono što se vrlo lahko može dogoditi već u nedjelju kada krenu pregovori o Federalnoj vladi.
Kako će onda trenutno prvi čovjek SDA objasniti Bošnjacima da su oni krivi za haos koji bi mogao nastupiti i da su u miru izgubili državu za koju su se borili u ratu četiri godine? Opravdanja za manjak državničke pameti nema.
I bilo šta da Izetbegović ponudi kao izgovor bit će nedovoljno. U pitanju je država BiH i najbrojniji narod koji je kao najveća žrtva rata danas dobio da živi na tek 23 posto teritorije ove zemlje.