Vijesti
Politika
Dodik uz partnera Čovića
Dodik podržao osnivanje "trećeg entiteta" za Hrvate
04.03.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Dodik podržao osnivanje "trećeg entiteta" za Hrvate
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik podržao je danas zahtjev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na subotnjem zasjedanju u Mostaru zatražile uspostavu većinske hrvatske jedinice u BiH ocjenjujući preustroj u tri republike jedinim načinom da BiH preživi kao država.
"Hrvati imaju pravo da definiraju svoje političke pozicije i nisam uopće uznemiren zbog toga. Ne znam zašto svi padaju u nesvijest zbog te deklaracije", rekao je Dodik danas u Banja Luci upitan o deklaraciji HNS-a BiH koju je podupro i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je zbog toga dobio vrlo žestoke kritike iz Sarajeva.
Dodik je pojasnio kako Bosna i Hercegovina može preživjeti kao zajednička država samo kao konfederalna unija triju država, republika u okviru BiH.
"Ako BiH nije tako uređena onda mi moramo ganjati svoj put u samostalnost", dodao je Dodik. Pri tome je pojasnio da bi se oko eventualnog osnivanja trećeg entiteta trebali dogovoriti Bošnjaci i Hrvati.
Zbog Karamarkove podrške inicijativi o federalizaciji BiH, oštro su reagovali iz SDP BiH i Demokratske fronte.
Demokratska fronta Željka Komšića Karamarkove izjave je nazvala ekstremističkim kojima otvoreno priziva secesiju i podjelu Bosne i Hercegovine.