Vijesti
Politika
Denis Zvizdić
Do kraja sedmice imena ministara
08.03.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Do kraja sedmice imena ministara
Nemam još spreman kabinet, ali će kabinet biti spreman u smislu kandidovanja imena od partija koje čine većinu u Parlamentu BiH u narednih pet-šest dana - kazao je u izjavi za medije Denis Zvizdić (SDA), mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.
Kaže da je nerealno očekivati da to bude u srijedu, ali pretpostavlja da će do kraja sedmice zasigurno imati imena ministara koji će činiti budući saziv Vijeća ministara BiH.
Zvizdić je pojasnio također i to da je 11. mart termin koji nema nikakvo uporište u bilo kom zakonu koji je vezan za imenovanje Vijeća ministara BiH, te da se taj termin "pojavio kod onih koji čitaju izvorni zakon ali ne i izmjene i dopune zakona koji su u međuvremenu usvojene".
- Dakle, mi imamo dovoljno vremena da obavimo pregovore sa svim partijama koje čine većinu i da te partije daju svoje kandidate za sastav Vijeća ministara - istakao je Zvizdić.
Dodao je da, po Zakonu, u principu ne postoji krajnji rok, te da Zakon predviđa da bi predsjedavajući trebao u roku od 35 dana ponuditi imena ministara, a onda idu dalje provjere i dalje ka Predstavničkom domu BiH.
Na pitanje da li imenovanje Vijeća ministara zavisi od dogovora u Vladi FBiH, Zvizdić je kazao da ne zavisi i da ta dva procesa uopšte nisu vezana, ali da se u praksi pokušava napraviti neka kauzalna povezanost između ta dva procesa.
Dodao je da bi i Vlada KS trebala biti imenovana najdalje do kraja naredne sedmice.
Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA će bi biti razmatrana aktuelna politička situacija, proces implementacije izbornih rezultata, odluka o sazivanju 6. redovnog Kongresa Stranke, kao i odluka o provođenju redovnih izbora u Stranci.