Vijesti
Politika
SBK
DF obustavlja pregovore sa SDA i HDZ-om
09.03.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
DF obustavlja pregovore sa SDA i HDZ-om
Kantonalni odbor Demokratske fronte SBK-a obustavlja sve daljnje pregovore sa Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom o formiranju zakonodavne i izvršne vlasti na nivou tog kantona, saopćeno je iz ove stranke.
''Razlog je samoinicijativno zakazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine SBK-a, bez usaglašavanja sa svim političkim subjektima koji participiraju u njenom radu, i nepoštivanje procedura propisanih Poslovnikom o radu Skupštine i Ustava SBK-a.
Na ovaj način prekršen je i sporazum potpisan 3. decembra 2014. na inicijativu SDA, o zajedničkom djelovanju u SBK-u, kojim se definira raspodjela pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na kantonalnom nivou između koalicionih partnera: SDA, HDZ-a i DF-a.
Shodno ovom dogovoru, izabran je delegat u Dom naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda, odnosno SDA, a mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine SBK-a trebalo je pripasti DF-u, što nije ispoštovano od strane koalicionih partnera'' - stoji u saopćenju.
U DF-u podsjećaju da su od potpisivanja sporazuma o koalicionom djelovanju i raspodjeli funkcija na području SBK-a ispoštovali sve prethodne dogovore s koalicionim partnerima, kada je u pitanju izbor kandidata iz reda hrvatskog naroda u rukovodstvo Skupštine SBK-a i delegata u Dom naroda FBiH.
Napominju, također, da je izbor delegata u Dom naroda FBiH, iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, kao i naknadni rad Skupštine, pa i sama sjednica zakazana za 9. mart, nelegalna.
''To potvrđuje stav OHR-a i odluka Ustavnog Suda FBiH po navedenom pitanju'', zaključuju.