Vijesti
Sport
OKBIH: Omogućiti najboljim karatistima iz oba saveza učešće na EP-u
11.03.2015. 12:00
Izvor: 24sata.info
OKBIH: Omogućiti najboljim karatistima iz oba saveza učešće na EP-u
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine uputio je poziv predstavnicima dvaju karate saveza koja egzistiraju u BiH na dogovor koji bi rezultirao odlaskom najkvalitetnijih sportaša iz oba saveza na evropsko prvenstvo u Istanbulu.

S obzirom na to da će to takmičenje biti kvalifikacijsko za odlazak na prve evropske igre u Bakuu ove godine, iz OKBiH upozoravaju da će se, u slučaju da ne bude postignut dogovor, dovesti u pitanje odlazak bh. karatista u Azerbejdžan.

- Više od decenije OKBiH pokušava da ujedini karate sport Bosne i Hercegovine u skladu s Olimpijskom poveljom, Lozanskom deklaracijom, Etičkim kodeksom, Zakonom o sportu u BiH i statutom OKBiH. S tim u vezi smo obavijestili Međunarodnu karate federaciju koja u odgovoru insistira na primjeni politike "Otvorenih vrata" za sve karate sportiste Bosne i Hercegovine.

Budući da nam predstoje evropske igre Baku 2015, još jednom vas najljubaznije molimo da dođete do zajedničkog rješenja koje će rezultirati odlaskom najkvalitetnijih sportaša iz oba karate saveza na evropsko karate prvenstvo u Istanbulu kao preduvjet i kvalifikacije za odlazak na El Baku 2015. Ukoliko ne postignete dogovor o odlasku zajedničke selekcije najboljih karataša BiH na EP u Istanbulu, Predsjedništvo OKBiH će predložiti Izvršnom komitetu OKBiH da se u sastav delegacije za El Baku 2015 ne uvrste predstavnici karate sporta, jer ne zadovoljavaju uvjete po navedenim dokumentima i demonstriraju diskriminaciju u sportu - saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.