Vijesti
Politika
Elmedin Konaković
Svaki dan moramo gasiti male požare
24.03.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Svaki dan moramo gasiti male požare
Novi premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je danas za televiziju N1 da postoji već definirana strategija koju će primjenjivati u naredne četiri godine.
Skupština Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici sa 22 glasa za i 13 protiv potvrdila sastav Vlade Kantona Sarajevo na čijem čelu je Konaković.
- Mi smo jučer definirali strategiju rada Vlada u naredne četiri godine. Ovdje imamo jako mnogo problema, taj 'defanzivni' dio posla je svakodnevni. Poboljšanje stanja radnika u budžetskim i javnim kompanijama, nagomilane tužbe. Svaki dan morate gasiti male požare. Ušli smo u jedan mali tornado i adaptirali se, posebno mi koji smo nekoliko godina na političkoj sceni KS. Malo ćemo stegnuti kaiš kao Vlada i tim primjerom pokazati da primjenjujemo mjere štednje - kazao je Konaković.
Istakao je da je pozitivna politička klima glavni preduslov za bolje funkcionisanje Vlade, kao i međusobna saradnja svih faktora na političkoj sceni.
- Nekoliko je faktora: pozitivna politička klima prvenstveno. Nadam se da će Skupština u ovom sazivu biti mnogo homogenija. Najveće probleme u ovom društvu pored ekonomije, proizilaze iz toga da mi ne komuniciramo na civilizacijskom nivou. To su prepirke pozicije i opozicije i često jedni drugima otežavamo rad. Jučer sam pozvao sve da kvalitetnim rješenjima pomognu u radu, a ne nekim prozivkama. U ovom sazivu Vlade nema puno ljudi sa političkim iskustvom, što znači da nemaju neke političke hipoteke. To gledamo kao prednost jer oni mogu pomoći u radu - istakao je on.