Vijesti
Žuta štampa
PJEVAČICE Natali Dizdar, lijepa Zadranka, uoči koncerata u Sarajevu i Tuzli
Dosta muzičara mora raditi druge poslove da bi preživjelo
25.03.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Dosta muzičara mora raditi druge poslove da bi preživjelo
Zanimljiva i simpatična hrvatska pjevačica Natali Dizdar (30) održat će naredne sedmice dva koncerta u Bosni i Hercegovini. U petak, 27. marta, nastupit će u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, a dan poslije u tuzlanskom Domu mladih. Zadarska pjevačica, koju je u muzičku orbitu lansirao šou realnosti, ali nije dopustila da ostane samo instant-zvijezda, konačno se odlučila za nastupe u većim dvranama.
Kako kaže, posebno se raduje ponovnom susretu sa sarajevskom publikom u tako lijepom prostoru kakav je BKC.
- Do sada smo kod vas uvijek imali toplu i opuštenu vibru, baš onakvu kakvu volimo, tako da se veselimo svirci i atmosferi koja nas je uvijek dočekivala i ispraćala. Prošle godine smo po Jadranu imali ljetnu turneju u probranim fantastičnim prostorima otvorenog i zatvorenog tipa tako da se nadam da ćemo ove godine nastaviti niz i izvan Hrvatske. Ovo je svakako lijep početak - govori Natali, čiji je spot "Iluzionist" režirao njen mlađi brat Filip Dizdar.
Dobar spoj
Ovo je njihova prva saradnja u realizaciji spota, a do sada su sarađivali na nekoliko fotografskih snimanja pa lijepa Zadranka ističe kako su Filip i ona specijalno izdanje brata i sestre, koji se baš nikada ne svađaju.
- Šalim se, naravno. Mislim da to ide u opis bratsko-sestrinskog odnosa, ali evo, možemo se pohvaliti da je to ipak s godinama mnogo rjeđe i manje intenzivno. Sada se posvađamo možda jednom godišnje ili manje, ali mislim da, općenito, imamo dobar odnos. Pa i te saradnje nešto govore. Na snimanju nam je uvijek super, zabavno i na kraju su svi zadovoljni rezultatom. Napravili smo dobre stvari i sigurna sam da ćemo i dalje sarađivati - kaže pjevačica.
Za njen najveći hit u karijeri "Zamijenit ću te gorim" zaslužan je velikan Arsen Dedić. No, svako ko je na neki način sarađivao s njom i njenim timom, ima zasluge za njen uspjeh. Tako se na dugačku listu imena mogu dodati Darko Rundek, Dino Šaran, Goran Muratović iz "Jinxa", Matija Dedić, Boško Petrović...
- Mislim da je pjesma s Arsenom bezvremenska. No, jednako tako, cijela moja karijera i muzika koju radimo, prvenstveno sa producenticom i manadžericom Gogom Bosak, vrlo je kompleksna priča, puna važnih trenutaka, ljudi, odluka, detalja i perspektiva koje se konstantno slažu da bi sve skupa funkcioniralo i bilo ovo što je danas. Sarađivala sam s Dinom Šaranom više puta, napisao je do sada za mene četiri pjesme, uključujući "Stranac" i "Grijeh", što znači da ćemo sarađivati i dalje, jer mislim da smo dobar spoj. Također, pjesmu "Grijeh" producirao je Đani Pervan tako da sam u Sarajevu zaista kao kod kuće. Za sada nemam nekih konkretnih planova za daljnje saradnje. Pišem i snimam svoje autorske pjesme za treći studijski album, od kojih je prvi singl "Iluzionist" već vani i već je dospio na vodeća mjesta svih top-listi u Hrvatskoj - ističe Dizdar.
Pozitivna i opuštena
Iako vrlo često za nju kažu da je hladna i umišljena, Natali ističe da je ovo drugo uvijek vrati u srednjoškolske dane.
- Nikada mi nije bilo posve jasno kako se tako površan opis osobe uspio toliko rasprostraniti i toliko dugo zadržati kao pojam. Što se tiče hladnoće, to mi je isto bezveze. Ko god voli i sluša moju muziku, sigurna sam da to ne misli. Isto tako i za ljude koji su mi bliski. A za ostale me nije ni briga. Ups, je li to sad bilo umišljeno i hladno? - dodala je Natali, koja za sebe tvrdi da je pozitivna i opuštena više nego tvrdoglava i temperamentna.
Donedavno se bavila i svojim primarnim zanimanjem. Ona je po zvanju socijalni pedagog i radila je kao vanjski saradnik pri Centru za socijalnu skrb te je vodila pojačanu brigu i nadzor nad dvoje maloljetnika.
- Socijalna pedagogija i poslovi vezani uz nju oduzimaju veoma mnogo energije i vremena i nema mi smisla baviti se time ako neću biti sto posto predana. Tako da, dok god mogu uživati, raditi i živjeti od muzike, sa strukom ću biti u doticaju jedino na način kao i do sada. Vrlo je nepredvidivo. Imate slobodu, ali jednako tako i svu odgovornost, mnogo je odluka, promjena koje se konstantno događaju, a ja sam sa svim počela još kada sam imala samo 19 godina. I još sam, uz sve to, paralelno studirala kao redovan student na jednom od težih fakulteta u Hrvatskoj. Druga stvar, živimo u regiji gdje je "mainstream" muzika sve samo ne dobra i lijepa. Malo je sve naopako postavljeno i postoji dosta talentiranih muzičara koji, nažalost, moraju raditi neke druge poslove da bi preživjeli umjesto da se bave onim što najbolje rade. Naravno, ja imam sreću da od početka imam menadžericu koja vodi cijelu logistiku moje karijere pa mi je sve bilo jednostavnije i lakše, ali da je lako i jednostavno, nije - zaključuje Natali.
Putovanja za pozitivnu energiju
Neovisno o nastupima i snimanjima, Natali veoma mnogo putuje. Njena majka odrasla je u Australiji te je tako državljanstvo prenijela na nju i brata, a s brojnih putovanja pretežno u egzotične, drugačije i primamljive zemlje, nosi mnoštvo toga.
- Pregršt dobre muzike, inspiraciju, lijepe uspomene, odgovore na hiljadu pitanja koja mi se vječito vrte po glavi... Općenito, mislim da su putovanja najljepši način na koji možete unositi pozitivne promjene u svoj život, širiti dobru energiju i biti na maksimalnom stepenu opuštenosti - poručuje Natali.
Prekid s Antom je intimna stvar
Natali je prije pola godine okončala dugogodišnju vezu s Antom Jerolimovom. Razlozi za njihov prekid nisu poznati.
- Nigdje i nikada nisam komentirala svoju vezu s Antom pa tako ni prekid. Znači, sve što ste pročitali, nema veze sa mnom. Veza, pa tako i prekid, intimna je stvar i, što se mene tiče, tako će i ostati - izričita je pjevačica.