Vijesti
Politika
Hrvatska želi biti iskren prijatelj BiH
27.03.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Hrvatska želi biti iskren prijatelj BiH
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak naveče u Mostaru kako Hrvatska želi biti, ne samo dobar susjed BiH, već iskren prijatelj i podupiratelj u njezinim europskim integracijama.

''Vjerujem kako svi želimo isto, a to je da BiH kao zemlja raskrižja i susretišta duhovnih svjetova i kultura napreduje u ostvarivanju svojih razvojnih potencijala, jer BiH uvijek je bila dijelom Europe, dapače, ona je na mnoge načine europska dragocijenost'', izjavila je hrvatska predsjednica na 14. manifestaciji Izbora osobe godine "Večernjakov pečat“, ističući kako Evropa nije oduvijek prepoznavala BiH kao svoju dragocijenost.

''Stoga danas, kada BiH traži put ka svojem članstvu u Europskoj uniji, dužni smo joj, misleći na svijet politike i diplomacije, pomoći '', kazala je Grabar-Kitarović, dodavši kako Republika Hrvatska u tom pogledu ima posebnu odgovornost.

''Ona je dvostruka, prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH s kojom je Hrvatska mnogovrsno povezana. Zadaća nam je, a tako i meni kao hrvatskoj predsjednici, pomagati hrvatskom narodu u BiH da postigne punu afirmaciju svojih prava kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo, ali to ni najmanje ne isključuje našu predanost za suradnju s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda u BiH '', rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je kako se ove godine navršava 20 godina Dejtonskog sporazuma, ali i 70 godišnjica od završetka Drugog svjetskog rata koji je, po njezinim riječima, i u BiH ostavio tragične posljedice.

''Naša je zadaća te ratne i poratne uporno liječiti, zauzimati se za jednakost i dostojanstvo svih ljudih i naroda, za pravdu i mir, te graditi mostove koji prožimaju različite kulturne identitete'', poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.