Vijesti
Politika
Nova sjednica
Nezavisni odbor PSBiH čeka na usvajanje izvještaja o radu, Zubac glavna kočnica za to!
29.03.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Nezavisni odbor PSBiH čeka na usvajanje izvještaja o radu, Zubac glavna kočnica za to!
Na posljednjoj sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) nije usvojen Prijedlog izvještaja o radu ovog Odbora za 2014. godinu, piše novinska agencija Patria.
A, sada je zakazana nova sjednica 4. aprila, a na kojoj će opet biti razmatran Prijedlog izvještaja o radu Nezavisnog odbora za 2014. godinu.
Kako smo ranije pisali tri člana (Bošnjaci) su bila protiv usvajanja izvještaja, dok je pet članova glasalo za usvajanje.
Tako je predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić odlučio da članovi Odbora dostave eventualne primjedbe na Prijedlog izvještaja o radu. Problem zbog kojeg tri člana nisu glasala za izvještaj jeste slučaj Goran Zubac, jer u tom slučaju BiH je postala prva na svijetu čiji je direktor policijske agencije sjeo na optuženičku klupu s te pozicije.
Naime, prema zakonu, NO je bio dužan Vijeću ministara uputiti prijedlog za smjenu ili suspenziju Gorana Zubca, direktora SIPA-e koji je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog nesavjesnog rada u službi kada je 7. februara prošle godine odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela kada je gorjela zgrada Predsjedništva BiH.
Upravo su članovi NO kazali da Nezavisni odbor nije bio na visini zadatka, jer nije ispunio očekivanja koja su propisana zakonom u pogledu nadležnosti tog tijela.
I sada je jasno da je Nezavisni odbor bio dužan po zakonu pokrenuti suspenziju ili smjenu Gorana Zubca prema Vijeću ministara.
Ali, ključnu igru zaigrao je predsjedavajući Krunić inače prijatelj Zubca i struja SNSD-a te nakon niza pisanja Ustavno-pravnoj komisiji PSBiH nije uradio ništa. U svakoj normalnoj državi on bi na optuženičku klupu u najmanju ruku sjeo kao suspendirani direktor policijske agencije.
Inače, Nezavisni odbor Parlamenta BiH sačinjavaju Enes Obralija, Ilma Jusufbašić-Mehić, Adisa Begić, Nikola Džambas, Mate Miletić, Mato Jozić, Ljubomir Kuravica, Miroslav Škorić i Žiko Krunić.