Vijesti
Politika
Denis Zvizdić
Neophodna saradnja institucija na svim nivoima
02.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Neophodna saradnja institucija na svim nivoima
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, gostujući jutros na televiziji N1, kazao da saradnja institucija mora biti na adekvatnom nivou kako bi se provele sve potrebne reforme.
''Mislim da će saradnja institucija biti na adekvatnom nivou i da ćemo provesti sve potrebne reforme. Glavni fokus biće na svim procesima vezanim za privredu i euroatlanske puteve BiH. Naravno, fokus će biti i na povećanju stabilnosti i boljem životu građana'' - kazao je Zvizdić.
Dodao je da je Vijeće ministara spremno da odgovori na izazove koji su pred njima.
''Sigurni smo spremni za prevladavanje zastoja i pokretanje ozbiljnih socio-ekonomskih reformi u sklopu nadležnosti koje Vijeće ministara ima prema Ustavu BiH. Imamo potpunu spremnost da ćemo to uraditi, ali neophodna je saradnja sa nižim nivoima vlasti. Siguran sam da ćemo napraviti sinergiju djelovanja'' - kazao je on.
Istaknuo je da će sinergija i saradnja biti neophodne za dobrobit oba entiteta.
'' S obzirom na programske ciljeve koje imaju oba entiteta, možemo kazati da postoji sinergija unutar tri nivoa vlasti koja može garantirati da će se nadvladati postojeće prepreke i pokrenuti ključne reforme ''- naveo je Zvizdić.
O poziciji SNSD-a koji neće učestvovati u državnoj vlasti, Zvizdić je istaknuo da ne vidi problem u toj činjenici.
'' Ne vidim tu neki poseban problem niti opstrukciju svim aktivnostima koje planira provesti Vijeće ministara u narednom mandatu. Većina ima ozbiljan kapacitet u svim segmentima'' - rekao je Zvizdić.
O ekonomskim politikama i investiranju u BiH, istaknuo je da će biti uključene domaće i nove politike, ali da je pomoć Evrope svakako dobrodošla.
''Bit će tu novih politika ili inventivnijeg ili aktivnijeg odnosa, a svakako da nam je potrebna pomoć Evrope koja ima iskustva. Teško je govoriti da li u ovom trenutku imamo sve kapacitete da ispunimo sve uvjete koji su pred nama, ali naš bazni cilj je rad na ukupnoj i potpunoj implementaciji sporazuma o pridruživanju. Realizacija tog sporazuma će biti u dinamici u kojoj se zahtjeva. Riječ je o ozbiljnom poslu, riječ je o 35 različitih radnih grupa, sedam pododbora. Možda već naredne godine ćemo biti u situaciji da apliciramo za članstvo u EU'' - istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
S obzirom da su građana davno pokazali nepovjerenje prema vlastima, Zvizdić je kazao da novi sastav vlade može vratiti izgubljeno povjerenje.
''Povjerenje građana ćemo vratiti tako što ćemo u kadrovskom smislu ojačati javnu administraciju koja će nepristrasno i bez korupcije odgovoriti potrebama građana na nivou njihovih potreba i potreba privrede'' - smatra on.
Zvizdić je još istaknuo da će se pokušati stvoriti ambijent koji će privući strane investitore.
''Smanjivanjem opterećenja na rad i reformama iz oblasti fiskalne i ekonomske politike pokušat ćemo stvoriti kvalitetniji ambijent koji će podstaći investitore i domaće i strane na ulaganja. Investitori koje privučemo bi mogli biti integrativni faktori ''- kazao je Zvizdić.