Vijesti
Politika
Analiza agencije Polis
Poslanici s najvećim legitimitetom nisu na vodećim mjestima
06.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Poslanici s najvećim legitimitetom nisu na vodećim mjestima
Poslanici u Predstavničkom domu PSBiH sa najvećim izbornim legitimitetom u svojim izbornim jedinicama i unutar klubova često nisu vodeći u svojim strankama i klubovima, dok oni sa najmanjim brojem glasova ili sa kompenzacionih lista, dobivaju značajne funkcije ili su čak šefovi klubova poslanika, pokazala je analiza agencije Polis.
Počesto, navodi se u analizi Polisa, suprotno volji građana, broju osvojenih glasova i procentima istih, koji su najsnažniji argument političkog legitimiteta, vodeće pozicije obnašaju poslanici izabrani sa kompenzacionih lista, ili oni koji unutar svojih klubova imaju najmanju podršku birača, ako se u obzir uzme procent u odnosu na ukupni broj osvojenih glasova stranke za datu izbornu jedinicu, jer se izborne jedinice razlikuju jedna od drugih po veličini i ukupnom broju birača.
Na osovu formule koju primjenjuje Polis, agencija je analizirala sve klubove poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, a ima ih ukupno sedam, te sačinila listu onih koji su osvojili najveće povjerenje birača i podršku u odnosu na kolege iz kluba.
Željko Komšić (DF); 68,6 posto osvojenih glasova je poslanik sa najvećim procentom podrške u svojoj izbornoj jedinici, ali i u cijeloj BiH.
Pored Komšića, predsjednika DF, u Klubu DF su još i Damir Bećirević, te tri dame, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal Vražalica koji su imali slabiju podršku birača.
Mladen Bosić (SDS); 67,62 posto osvojenih glasova.
Pored Bosića, koji je i predsjednik SDS, u Klubu su još i Aleksandra Pandurević, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić, Borislav Bojić i Momčilo Novaković sa lošijim rezulatatom nego Bosić.
Denis Bećirović (SDP); 57,91 posto osvojenih glasova.
Pored Bećirovića, koji je donedavni potpredsjednik SDP-a u Klubu su još i Mirsad Mešić i Saša Magazinović koji nemaju toliku podršku i popularnost kao Bećirović.
Borjana Krišto (HDZBiH; HNS); 48,41 posto osvojenih glasova. Uz Krišto, potpredsjednicu HDZ BiH, u Klubu su još i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, Monika Tomić, Diana Zelenika i Nikola Lovrinović koji imaju manju podršku birača nego je to slučaj sa Krišto.
Senad Šepić (SDA); 45,49 posto osvojenih glasova.
Pored Šepića, koji je potpredsjednik SDA, u Klubu, koji je i najbrojniji u PD Parlamenta BiH su još i Asim Sarajlić, Sadik Ahmetović i Šefik Džaferović, također potpredsjednici SDA, te Nermina Kapetanović, Safer Demirović, Šemsudin Mehmedović, Amir Fazlić, Salko Sokolović i Hazim Rančić koji su imali manju podršku birača nego Šepić na zadnjim izborima.
Nikola Špirić (SNSD); 37,22 posto osvojenih glasova.
Osim Špirića, potpredsjednika SNSD-a i najpopularnijeg među SNSD-ovcima, u Klubu su još i Dušanka Majkić, Staša Košarac, Milica Marković, Jovan Vukovljak, Miroslav Milovanović i Lazar Prodanović koji su imali manju podršku nego Nikola Špirić.
Fehim Škaljić (SBB) ; 36,28 posto osvojenih glasova.
Iz posljednjeg kluba poslanika, pored Škaljića koji je predsjednik Glavnog odbora SBB i koji je osvojio najviše glasova su još i Mirsad Isaković, Mirsad Đonlagić i Damir Arnaut koji su osvojili manju podršku birača od Škaljića.