Vijesti
Žuta štampa
Hanka Paldum 9. aprila u zagrebačkoj dvorani "Lisinski"
Pjevala sam sevdah i kad je to za neke bila sramota
06.04.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Pjevala sam sevdah i kad je to za neke bila sramota
Hanka Paldum vratila se prije nekoliko dana s uspješno apsolvirane američke turneje. Doduše prehlađena, ali izuzetno zadovoljna urađenim poslom. Dvorane u kojima je nastupala bile su ispunjene do posljednjeg mjesta.
Veliki interes
- Zdravlje me je u Americi služilo, mada su putovanja između nekih destinacija bila i naporna. A nakupilo se i umora, pa vremenska razlika i kada sam se vratila u Sarajevo, uhvatila me prehlada - govori Paldum.
Vremena za odmor neće imati jer je već 9. aprila očekuje veliki koncert u Zagrebu, u dvorani "Vatroslav Lisinski".
- Kažu da je cijeli grad oblijepljen plakatima i u znaku Hanke Paldum. Prvi put da radim "Lisinski", a da nisam u Zagrebu barem desetak dana pred koncert. Nastup organizira upravo "Lisinski", oni su me i pozvali - govori Hanka.
Bit će ovo njen peti solistički koncert u uglednoj zagrebačkoj dvorani i, kako kaže, trebalo je vremena da se stekne međusobni odnos povjerenja i uvažavanja.
- Velika je zainteresiranost za koncert, karte se prodaju fantastično. Moj dugogodišnji iskreni rad i odnos prema poslu publika cijeni i zna da vrednuje - kaže pjevačica.
Hanka u Hrvatskoj uživa veliki ugled i nastupa na prestižnim mjestima.
- Oni su mi dali epitet kraljice sevdaha - dodaje Paldum.
Nakon Zagreba, 16. aprila, na poziv gradonačelnika, održat će koncert u Đakovu, a dodaje kako iz Hrvatske ima zaista mnogo poziva.
- Sjećam se kada sam u Karlovcu bila specijalni gost na jednoj svadbi. Počeli da mi traže pjesme koje ne pamtim kad sam otpjevala. Pitam ih: "Odakle vi znate te pjesme". Kaže mi ugledni muzičar: "Gospođo Hanko, niste svjesni kakvu ljepotu imate u sevdalnici. Imam osjećaj da vi Bosanci malo cijenite sevdalinku. Mi je mnogo više cijenimo" - govori Hanka.
Živjeti i osjećati
Na trend pjevanja sevdalinki ne gleda baš blagonaklono.
- Kad ne mogu ni u kakvom žanru da naprave nešto, priklanjaju se sevdahu. Sevdah nije lakrdija, sevdalinku moraš živjeti, osjećati. Otkako znam za sebe, pjevam sevdah, majka me sevdalinkama uspavljivala. I kad je za neke bilo sramota, kad nije bilo trend, ja sam pjevala sevdalinku. Za ljude koji su pjevali sevdah govorili su: "Ma, to su papci". A ja sam je voljela i pjevala. Boli me sad što neki skrnave pjesmu - otvorena je Hanka.
Šta je govorio Himzo Polovima
- Sjetim se često rahmetli Himze Polovine. On je govorio: "To će sve sito da prosije. Ono što vrijedi će ostati, ostalo će proletjeti. Ja sam mnoge dočekao i pogledao im u leđa." A on je opstajao. Tako i ja to sada mogu reći. Neka se igraju sa sevdalinkom, ali to će im se obiti o glavu - govori Paldum.