Vijesti
Politika
Hrvatska ministrica Pusić u posjeti BiH
15.04.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Hrvatska ministrica Pusić u posjeti BiH
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić boravit će danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ona će se u Sarajevu susresti s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Kako je za Fenu kazao načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje, Pusić i Crnadak bi trebali razgovarati o evropskom putu BiH te o dobrosusjedskoj saradnji zemalja regiona.

Prvi tajnik Ambasade Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić izjavio je Feni da će se ministrica susresti i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a predviđen je i susret s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Bilušić je kazao da će jedna od ključnih tema razgovora biti evropski put BiH, nakon što je u novembru prošle godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove prihvaćen zaključak, kojim je britansko-njemačka inicijativa, pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla u evropski projekt te otvorila veliku šansu za BiH.

Politički lideri i institucije BiH potom su potpisali izjavu o opredijeljenosti BiH na njenom putu ka EU, nakon čega je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Briselu u martu donesen zaključak o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

"Stabilnost BiH te njen europski put važni su za stabilnost cijele regije, što je od ključnog interesa za Hrvatsku", kazao je Bilušić.

Ova posjeta dio je pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i predstavnika BiH, koji organizira Hrvatska, a koji će biti održan u Luksemburgu početkom iduće sedmice.