Vijesti
Politika
Nermin Nikšić
Pokušavaju mi napakovati afere
26.04.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Pokušavaju mi napakovati afere
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) zaključio je da predstavnici Kluba poslanika u Federalnom parlamentu traže hitnu sjednicu Parlamenta FBiH, na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj socioekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u FBiH, sa posebnim osvrtom na izbor Dragana Lukača za direktora Uprave policije FBiH, čime se federalna policija stavlja pod kontrolu stranačkih interesa.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a kazao je da ima informacije kako se na inspektore u FUP-u vrši pritisak kako bi mu se pakovale afere.
Elvir Karajbić, predsjedatelj Kluba SDP-a u skladu sa odlukom podnijet će inicijativu za održavanje hitne sjednice, a većina poslanika u Federalnom parlamentu nema ništa protiv hitne sjednice.
Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u PD PFBiH kazao je da SDA nema potrebu niti da podržava niti bude protiv inicijative za održavanje takve jedne sjednice.
''Poslovnički je uređeno kako se to čini. Siguran sam da poslanici SDP-a, pa i Nermin Nikšić kao predsjednik SDP-a poznaje poslovnik Predstavničkog doma, a to je da se podnese pismeni zahtjev po tačno uređenoj proceduri i sjednica se saziva. Vjerujem da je SDP kada je donio takav zaključak upravo mislio na takvu proceduru'' – kaže Osmanović, dodajući da ukoliko sve bude ispunjeno u skladu sa poslovnikom PD sjednica će biti održana.
Dženan Đonlagić, predsjedatelj Kluba DF-a kazao je NAP da je ovakva jedna sjednica svakako dobro došla s obzirom da su ministri DF-a u Vladi FBiH preglasani od strane ministara SDA i HDZ-a BiH kada je riječ o imenovanju Lukača na mjesto direktora.
''Mi smo faktički već kazali svoj stav u vezi imenovanja Lukača i sumnjamo da je ono urađeno mimo zakonskih procedura i novog Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Iznijeli smo određene rezerve spram toga, jer je i Ured za zakonodavstvo FBiH donio odluku o tome kako su povrijeđene zakonske odredbe'' – kaže Đonlagić.
On dodaje da je Parlament mjesto gdje se i donose zakoni te je možda najbolje da se upravo na Parlamentu utvrdi i određeno kršenje zakona.
''Mi ćemo učestvovati na toj sjednici i tražiti od Zakonodavno pravne komisije mišljenje. A, kada je riječ o socioekonomskoj situaciji to je tema koja bi trebala biti na svakoj sjednici Parlamenta FBiH'' – dodao je Đonlagić.
Dodao je i da je krajnje vrijeme da premijer Fadil Novalić priču iz ekspozea pretvori u nacrte zakona i da Vlada FBiH što hitnije sve to uputi pred Parlament.
''Socioekonomske reforme apsolutno podržavam i to treba da bude naš prioritet i tema na svakoj sjednici PD PFBiH. Vlada FBiH treba dinamizirati zakone, odnosno da što prije počnu stizati prijedlozi na Parlament kako bismo jače krenuli ka onome što svi zagovaramo'' – dodao je Đonlagić.