Vijesti
Politika
Sarajevo
Vijeće ministara danas razmatra nacrt budžeta za 2015. godinu
29.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Vijeće ministara danas razmatra nacrt budžeta za 2015. godinu
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2015. godinu.
Predlagač budžeta je Ministarstvo finansija i trezora, a ministar Vjekoslav Bevanda ranije je najavio da bi budžet trebao biti usvojen do kraja ovog mjeseca.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić još je na prvom radno-konsultativnom sastanku s novoizabranim ministrima kazao da je usvajanje državnog budžeta jedno od najvažnijih zadataka novog saziva Vijeća ministara.
Zvizdić je jučer nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH iskazao jasnu opredijeljenost za poboljšanje i unapređenje finansijske, materijalne, administrativne i kadrovske strukture svih tijela za borbu protiv korupcije.
Takva opredijeljenost potvrđena je odlukom da su u ovogodišnjem budžetu predviđena povećanja izdvajanja za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) oko četiri miliona KM, za Tužilaštvo BiH za milion KM, a za Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) za tri miliona KM.
- Povećat ćemo budžete institucija kako bi ih osposobili da budu što efikasniji u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala - kazao je Zvizdić.
Na dnevnom redu sjednice još je i Nacrt dopune Sporazuma o finansiranju o programu prekogranične saradnje BiH-Crna Gora u okviru IPA komponente prekogranična saradnja za 2011. godinu.