Vijesti
Politika
Čović profitira na priči o ugroženosti: Bošnjake na čelnim pozicijama treba tražiti lupom!
05.05.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Čović profitira na priči o ugroženosti: Bošnjake na čelnim pozicijama treba tražiti lupom!
Godinama se u Bosni i Hercegovini priča o majorizaciji Hrvata u našoj zemlji i kako ovaj konstitutivni narod ima najmanje prava u BiH.

U ovim izjavama posebno prednjači Dragan Čović, lider HDZ BiH koji je uz majorizaciju uveo i pojam legaliteta i legitimnosti Hrvata, pa je po njemu Hrvat samo onaj ko je u HDZ-u, a svi ostali su manje Hrvati i ne mogu predstavljati hrvatski narod u vlasti (čitaj Željko Komšić u sastavu Predsjedništva BiH).

No, da su Hrvati sve, a najmanje ugroženi govore i funkcije koje oni obnašaju u najvažnijim institucijama, a istraživanje novinske agencije Patria pokazuje da su Hrvati najbrojniji narod na načelničkim i zamjeničkim pozicijama kako na državnom, tako i federalnom nivou, a daleko u tome prednjače u Hercegovačko-neretvanskom kantonu!

Državni nivo

Bošnjak je na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, ali je zato u Terenskom uredu OSA-e u Mostaru Hrvat. Direktor Granične policije BiH je također Hrvat Zoran Galić, a u Mostaru u Terenskom uredu također je šef Hrvat.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu je Srbin Goran Zubac, dok ispostavom ove institucije u Mostaru upravlja Hrvat.

Na čelu Uprave za indirektno oporezivanje BiH je Miro Džakula, a u Terenskom uredu u Mostaru od četiri odsjeka na tri šefuju Hrvati i jedan Bošnjak.

Odsjek za poslovne usluge – Drago Škutor

Odsjek za carine – Mate Majić

Odjsek za poreze – Dijana Kvesić

Odsjek za provođenje propisa – Nail Čaušević

Agencijom za školovanje policijskih kadrova također upravlja Hrvat Branko Vukoja, baš kao i Agencijom za civilnu avijaciju, gdje je v.d. direktora Marin Raspudić.

Federalne agencije

Poreskom upravom Federacije BiH upravlja Midhat Arifović, ali Regionalnim uredom u Mostaru Hrvat. I direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je Hrvat (Šef detašmana FMUP-a – Hrvat), a i ministar pravde FBiH je Hrvat Mato Jozić.

Niz se nastavlja do direktora KPD Mostar Romea Zelenike, a i šef Ureda Finansijske policije u Mostaru je Hrvat.

Kantonalne strukture

Kantonalna struktura u HNK-a je posebno zanimljiva, te osim predsjednice Kantonalnog suda Jasmine Rajković, na svim čelnim pozicijama su Hrvati! S obzirom na složenost situacije u Gradu Mostaru gradonačelnik ovog grada je i dalje Ljubo Bešlić (od 2004. godine), a i premijer je bio Hrvat Denis Lasić (sad ministar prometa i komunikacija FBiH).

Ministar MUP-a je Slađan Bevanda, a dugogodišnji predsjednik Suda HNK Mladen Jurišić sada je glavni tužilac HNK-a.

I direktor Agencije za privatizaciju HNK je Hrvat - Mihajlo Butigan, a Hrvat je i na čelu policije u Mostaru, jer Ilija Lasić obavlja funkciju komesara policije HNK.

I načelničko mjesto Policijske uprave Mostar pripalo je Hrvatima, pa ovu funkciju obnaša Brano Drinovac.