Vijesti
Politika
Nedopustiva je činjenica da Parlament FBiH za godinu nije usvojio niti jedan zakon!
06.05.2015. 12:00
Izvor: Moje VIjesti
Nedopustiva je činjenica da Parlament FBiH za godinu nije usvojio niti jedan zakon!
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine donijelo je danas na sjednici u Sarajevu odluku o raspisivanju izbora u općinskim/gradskim i kantonalnim/regionalnim organizacijama SDP-a, saopćeno je iz te partije.

''Prvi puta u našoj zemlji, kad su u pitanju politički subjekti, izbori će biti održani po principu: jedan član jedan glas. Ovim sistemom SDP visoko podiže demokratsku ljestvicu u Bosni i Hercegovini i očekuje i od ostalih političkih subjekata da krenu istim putem.

Članovi Predsjedništva SDP-a su informirani o održavanju konstituirajuće sjednice Centralne izborne komisije SDPBiH, donesenim odlukama i dinamikom predizbornog unutarstranačkog procesa'' - citat je iz saopćenja.

Na današnjoj sjednici usvojena su i Pravila o predsjedničkim debatama za lokalne izbore u SDP-u BiH čiji je isključivi cilj da svim kandidatima pruži jednak tretman u kampanji i promociji.

Predsjedništvo SDP-a pozvalo je Vijeće ministara BiH da hitno i bez odlaganja izađe u javnost s konkretnim planom reformi.

''Predsjedništvo SDP-a izražava zabrinutost zbog izvjesne blokade u radu izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, odnosno Vlade i Parlamenta FBiH, imajući u vidu da su od konstituiranja vlasti do danas održane samo dvije sjednice Vlade i nijedna sjednica Parlamenta FBiH.

Nedopustivo je i što u junu biti tačno godinu dana kako Parlament Federacije nije usvojio nijedan zakon iako ih je više od stotinu bilo upućeno u parlamentarnu proceduru. Krajnje je vrijeme da se parlamentarna većina uozbilji i prestane s evidentnim blokadama izvršnih, a posebno zakonodavnih organa u BiH'' - naglasilo je Predsjedništvo SDP-a BiH.