Vijesti
Politika
Denis Bećirović
Rehabilitacija četničke ideologije predstavlja civilizacijski nazadak
15.05.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Rehabilitacija četničke ideologije predstavlja civilizacijski nazadak
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića ocijenio je skandaloznom.
U otvorenom pismu građanima BiH, Bećirović je istaknuo da politika rehabilitacije četničke ideologije predstavlja civilizacijski nazadak u borbi protiv fašizma i neofašizma.
''Vjerujem da je zadatak svih progresivnih snaga da snažno i odlučno promoviraju neke od najvećih vrijednosti civilizacije: mir, slobodu, antifašizam, ljudska prava i toleranciju. Međutim, današnja sudska odluka u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića je između ostalog udar na žrtve njegove politike i na temeljne vrijednosti antifašizma - naveo je Bećirović.
Također je dodao da završetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Republici Srbiji nije samo unutrašnja stvar Republike Srbije, nego i legalizacija na "duge staze" četničkog projekta stvaranja velike Srbije.
''Ideologija četništva nadahnuta je idejama velike Srbije i stvaranja etnički čiste srpske države'' - naveo je Bećirović.
Ta idelogija se, po njegovim riječima, temelji na ekstremnom nacionalizmu, vjerskoj netrpeljivosti i posrbljavanju ili uništenju nesrpskog stanovništva u granicama zacrtane velike Srbije.
''Na kraju, ne smijemo zaboraviti da se po najcrnjoj šovinističkoj ideologiji i masovnim ubistvima nevinog stanovništva četništvo suštinski ne razlikuje od ustaštva i sličnih naci-fašističkih formacija'' - navodi Bećirović u otvorenom pismu.