Vijesti
Politika
Posjeta pape Franje jedan od najvažnijih događaja ove godine u BiH
21.05.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Posjeta pape Franje jedan od najvažnijih događaja ove godine u BiH
Hercegovini idući mjesec je, po meni, jedan od najvažnijih događaja koji imamo ove godine u BiH - ocijenio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić.

Po njegovim riječima, Papina poruka i njegova posjeta i sve ono što će on nesumnjivo uraditi svojim dolaskom u BiH "treba da nas vrati na onaj put mira, tolerancije, suživota, zajedničke izgradnje BiH, jer mislim da su nam sada te poruke jako važne“.

- U BiH otvaramo jedan novi, evropski pristup, novi pristup Evropske unije za BiH. Ta posjeta pape Franje i posjete visokih zvaničnika, od Federice Mogherini i mnogih drugih koji su u ovoj godini ili bili ili planiraju dolaziti u BiH, treba da bude nama zamah, da se okrenemo evropskom putu, da se okrenemo onim vrijednostima na kojima danas živi i na kojima se danas razvija cijela moderna Evropa i svijet - kazao je Šepić.

Naveo je da u tom kontekstu vidi i posjetu pape Franje i zato vjeruje da je to sad, u ovom momentu, „jedna od najvažnijih stvari koja nam se dešava u BiH i da ćemo svi mi, bez obzira na to o kome se radi u BiH, sve institucije, svi narodi, sve vjerske zajednice, to razumjeti i shvatiti kao jednu mogućnost da na toj posjeti gradimo odnose koji će biti bolji i koji će se razvijati u međusobnom poštovanju, toleranciji."

Papa Franjo će 6. juna 2015. pohoditi glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo.