Vijesti
Svijet
EU i zaklada Billa Gatesa gladnima doniraju 3.5 mlrd. dolara
05.06.2015. 12:00
Izvor: Dnevni list
EU i zaklada Billa Gatesa gladnima doniraju 3.5 mlrd. dolara
Europska komisija predstavila je u srijedu u Bruxellesu partnerstvo sa Zakladom Billa i Melinde Gates i najavila novu potporu za rješavanje globalnih izazova pothranjenosti, temeljnog uzroka polovice svih smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina.
“Dok svako dijete ne bude propisno nahranjeno ne možemo smanjiti svoje napore. Stoga se Europska unija obvezala da će dodijeliti 3,5 milijarde eura do 2020. godine za mjere povezane s poboljšanjem prehrane”, rekao je povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.
Partnerstvo je predstavljeno u okviru Europskih dana razvoja, glavnog događaja Europske godine razvoja. Europski dani razvoja, koji se u srijedu i četvrtak održavaju u Bruxellesu, okupili su oko pet tisuća sudionika iz više od 140 zemalja svijeta, koji predstavljaju 1200 organizacija i koji raspravljaju o načinima za stvaranje održivog rasta. Europski razvojni dani prigoda su za razgovore o sporazumu o Održivim razvojnim ciljevima koji bi se u rujnu trebao postići na razini Ujedinjenih naroda.
Održivi razvojni ciljevi zamijenit će Milenijske razvojne ciljeve, koji su u proteklih 15 godina usmjeravali napore međunarodne zajednice na iskorjenjivanju siromaštva u svijetu, prenosi Hina.
Povjerenik Mimica je istaknuo predanost Europske unije cilju smanjenja kronično pothranjene djece za najmanje sedam milijuna do 2025. godine.
Inicijativa za smanjivanje kronične pothranjenosti djece treba poslužiti kao instrument za bolje praćenje napretka u smanjenju pothranjenosti, za kvalitetnije informacije i analize o pothranjenosti kako bi partnerske zemlje mogle razviti dobro informirane i učinkovite nacionalne prehrambene politike.
Inicijativa će se za početak provoditi u šest zemalja – Bangladešu, Burundiju, Etiopiiji, Keniji, Laosu i Nigeru.
Glavni cilj EU-ova novog partnerstva sa Zakladom Bill i Melinda Gates je udruživanje snaga za provedbu Nacionalne informacijske platforme o prehrani kako bi se poboljšala odgovornost i upravljanje povezani s prehranom. Zaklada će za inicijativu izdvojiti 500.000 dolara.
Melinda Gates je u svom govoru pozvala europske čelnike da kao svoj prvi prioritet postave zdravlje i prehranu žena i djece. Najavila da će njezina Zaklada više nego udvostručiti investicije u prehranu na 776 milijuna dolara u sljedećih šest godina.
“Pothranjenost je glavni uzrok skoro polovice smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina. Ipak, svijet je predugo premalo investirao u prehranu. Danas vidimo priliku da se to promijeni”, rekla je Melinda Gates, ističući kako se nada da će se do 2030. godine za polovicu smanjiti smrtnost djece od pothranjenosti.
Bračni par Bill i Melinda Gates osnovali su 2000. godine najveću privatnu zakladu na svijetu s primarnim ciljem smanjenja ekstremnog siromaštva i poboljšanja zdravstvene skrbe u svijetu. Sjedište Zaklade je u Seattleu u Sjedinjenim Državama.