Vijesti
Politika
DF u opoziciji
Danas sjednica Parlamenta FBiH
16.06.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Danas sjednica Parlamenta FBiH
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) trebalo bi da bude jasno ko čini skupštinsku većinu, nakon što je Demokratski front (DF) najavio da će djelovati opoziciono.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić rekao je juče Srni da je Kolegijum ovog doma dogovorio da će biti podržano usvajanje dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma.
On je istakao da će se na sjednici znati ko će činiti skupštinsku većinu, nakon što je DF najavio da će djelovati opoziciono.
"Poslanici su odgovorni za sistem kome pripadaju, a koji je definisan i Ustavom. Biće izjašnjavanje i klupsko i individualno i vidjećemo ko čini skupštinsku većinu", rekao je Mušić.
Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Saša Mitrović (DF) potvrdio je Srni da će DF u parlamentu djelovati opoziciono, što je i odluka Predsjedništva ove stranke.
On je izrazio nadu da će SDA i HDZ BiH uskoro naći koalicione partnere i formirati parlamentarnu većinu.
Na dnevnom redu sjednice nalaze se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, te prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima, o tržištu vrijednosnih papira, o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, o izmjenama Zakona o čeku, te o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH.
Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju Projekta "Obnovljiva energija `HE Vranduk`".
Trebalo bi da budu razmatrani i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta energetske efikasnosti, Prijedlog finansijskog plana - budžeta FERK-a za 2015. godinu, te Program javnih investicija FBiH za period 2015 - 2017. godina.
Pred poslanicima će se naći i izvještaj o dinamici Projekta izgradnje autoputa na Koridoru "Pet ce" koji se finansira iz međunarodnog kredita EIB i EBRD, a koji je Vladi FBiH dostavilo Javno preduzeće "Autoceste FBiH".
Na dnevnom redu su i Izvještaj o radu i poslovanju javnih preduzeća "Elektroprivreda HZHB Mostar", "Elektroprivreda BiH" iz Sarajeva i "BH-gas" za 2013. godinu, izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, te izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2013. godinu.