Vijesti
Politika
Emir Suljagić
Izetbegović nam vrijeđa inteligenciju!
17.06.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Izetbegović nam vrijeđa inteligenciju!
Samo je Reuf Bajrović razriješen s pozicije ministra da bi se završilo krčmljenje javnih preduzeća. Na prvoj narednoj sjednici Vlade bit će donesena odluka kojom premijer preuzima taj resor i kreće se u masovna imenovanja. To što su ta imenovanja nezakonita, njih neće zanimati, kao što ih neće zanimati ni ogromna šteta koju će Federacija pretrpjeti.
Kazao je to u razgovoru za Dnevni avaz potpredsjednik Demokratske fronte i zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić komentirajući aktuelnu pat-poziciju u Federaciji BiH, kao i jučerašnju odluku predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ) da dužnosti razriješi samo jednog ministra DF-a.
Za rješenje krize vlasti u FBiH, Suljagić rukovodstvu SDA nudi tri mogućnosti, a to su koncentraciona vlada, prijevremeni izbori ili nova većina.
''Nova koalicija koja se spominje sa strankama SBiH, BPS i Laburističkom strankom mislim da je teško ostvariva i da bi to bilo klanje vola radi kile mesa, ali moram reći da bih istinski uživao u historijskoj ironiji da jedan Izetbegović legalizira porodičnu stranku Fikreta Abdića. Ako ne riješe krizu, krajnji rezultat, i to je moj strah, mogu biti još četiri izgubljene godine i propuštena rijetka prilika za integraciju u EU i prilika da naša djeca žive normalno'' - kaže Suljagić.
On dodaje da, iako je pukla tikva na nivou Federacije, koalicija ostaje važiti na kantonalnim i na državnom nivou.
''Naš plan nije bio ni da izlazimo iz federalne većine, ali nismo mogli ostati unutra i preuzeti odgovornost za nepotizam, nezakonitost i korupciju. Tamo gdje stvari iole funkcioniraju, ne vidimo razlog za promjenu većine. Osim ako se SDA i HDZ slože o tome da smo im smetnja, neka slobodno krenu u potragu za novim partnerom'' – istakao je Suljagić.
O riječima Izetbegovića da je „koalicija pukla zbog fotelja“ i da SDA nije tražila nijednu funkciju, Suljagić je kazao sljedeće:
''Da SDA nekoga optužuje za apetit prema foteljama, to je naprosto smiješno. Hajdemo redom. Direktor Razvojne banke FBiH izabran s mjesta predsjednika KO SDA u srednjoj Bosni, direktor „BH Telecoma“ izabran s mjesta predsjednika KO SDA ZDK... To što se Izetbegović ponaša kao da je prvi dan u historiji SDA dan kada je on postao predsjednik, to naprosto ne obavezuje nikoga, ali to nije razlog da nam vrijeđa inteligenciju. Ovo rukovodstvo SDA u izboru između euroatlantske budućnosti BiH i prosperiteta stotinjak međusobno povezanih porodica u SDA i oko nje izabralo je ovo drugo'' – istakao je.
On je prokomentirao i nedavnu izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da je onaj ponosni dio Bošnjaka uz njega.
''Nemam ništa protiv toga da predsjednik SDA misli da su članovi i glasači SDA bolji ljudi od svih nas, premda mislim da je to neuljudno. Ali, da član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, koji simbolizira jedinstvo građana i države, kaže da oni koji ne glasaju za njega imaju manje ponosa, odnosno da nemaju ponosa, nego oni koji su za njega glasali– to je uvreda i živima i mrtvima'' - kaže Suljagić.
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF), prema riječima Suljagića, neće podnijeti ostavku kako bi spriječio ulazak SNSD-a u vlasti na federalnom nivou.
''Mi to smatrao antidržavnim činom i to je razlog što Dunović neće podnijeti ostavku. Ako se neko boji da će Dunović spriječiti neku drugu, legitimnu većinu, dakle većinu bez SNSD-a, koristim se ovom prilikom da ih razuvjerim'' - kazao je Suljagić.