Vijesti
Politika
Bakir Izetbegović
Vučićevi postupci dobronamjerni, ali postupci Srbije vratili unazad odnose BiH i Srbije
20.06.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Vučićevi postupci dobronamjerni, ali postupci Srbije vratili unazad odnose BiH i Srbije
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u razgovoru za TV N1 nakon jučerašnje konferencije za medije predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića gdje je govorio o Srebrenici, na pitanje da li je Vučić dobrodošao u Srebrenicu posebno nakon jučerašnjih izjava i mnogih reakcije koje su izazvale, kazao je da je otežavajuća okolnost novonastala situacija sa Naserom Orićem.
"Dobrodošlo je sve ono što Vučić u posljednje vrijeme radi. Njegove izjave mogu dovesti do relaksacije odnosa Srbije i BiH. Ušli smo u tešku krizu procesa kojeg sam ja prihvatio, sa hapšenjem Nasera Orića. Orić je proveo godine braneći Srebrenicu, zatim par godina u Haškom tribunalu braneći se od optužbi da je izvršio zločine. Izašao je kao nevin čovjek. Sada je po treći put u zatvoru, a mislim da je kao nevin čovjek u zatvoru", kazao je Izetbegović.
Kazao je da su postupci Vučića dobronamjerni, ali su postupci države koju predstavlja vratili unazad odnose Srbije i BiH.
"Ja cijenim d on ima dobru namjeru, ali postupci države Srbije koju on predstavlja su vratili godinama unatrag te odnose. Dok se Naser Orić ne oslobodi, ti odnosi će ići unazad", smatra Izetbegović.
Kazao je da ne želi nagađati o posljedicama eventualnog dolaska Vučića u Srebrenicu, te da je to striktno njegova odluka.
"Vučićeva odluka će biti da li će doći u Srebrenicu. S obzirom na reakciju onih čije su emocije najvažnije, mislim da to treba uzeti u obzir i takvu odluku donijeti sam. To su majke koje su preživjele užase Srebrenice, a reakcije su im negativne. Ne vidim zašto bih nagađao da li će doći do negativnih reakcija ukoliko Vučić dođe u Srebrenicu", rekao je on.
O posljedicama koje bi mogla imati Rezolucija o Srebrenici, Izetbegović je kazao da se svi kolektivno "moramo suočiti sa istinom".
"Prije svega, ukoliko se usvoji predstaviće istinu sa kojom se svi trebamo suočiti. Ne bih nagađao koje će biti pravne posljedice. Za nas je bitno kazati istinu i suočiti se sa istinom", rekao je, između ostalog, Izetbegović za N1.