Vijesti
Svijet
Francuska ministrica
Nemojte jesti Nutellu, to šteti okolišu!
20.06.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Nemojte jesti Nutellu, to šteti okolišu!
Francuska ministrica okoliša Segolene Royal pozvala je na bojkot svjetski poznatog čokoladnog namaza Nutelle, zbog činjenice da se ona pravi od palminog ulja.
Royal je u intvervjuu za "Canal plus" prozvala i kompaniju Ferrero, koja proizvodi Nutellu, da ovaj brend proizvodi od drugih sirovina.
"Vremenom sve više i više gubimo šume i zbog toga moramo zasađivati drveće. Trenutna globalna situacija u ovom kontekstu je alarmantna. Zbog toga vas pozivam da prestanete jesti Nutellu, jer se ona pravi od palminog ulja", poručila je ministrica Royal.
Italijanska firma koja proizvodi Nutellu, nakon izjave francuske ministrice, saopćila je kako ova kompanija vodi "ekološki odgovornu politiku".
Kompanija Ferrero 80 posto rezervi palminog ulja nabavlja iz Malezije, dok ostatak od 20 posto iz Indonezije, Brazila i Papua Nove Gvineje.
Podsjetimo da je grupa delegata u francuskom Senatu prije dvije godina predložila nacrt zakona prema kojem bi porez na palmino ulje bio 300 posto, no ovaj prijedlog nije usvojen.