Vijesti
Politika
Mikulić: Morat će kupiti još poneki glas; Ćupina: Vidjet ćemo kako će se formirati manjinska vlada
23.06.2015. 12:00
Izvor: Dnevni list
Mikulić: Morat će kupiti još poneki glas; Ćupina: Vidjet ćemo kako će se formirati manjinska vlada
MOSTAR – HDZ-u BiH i SDA-u u Hercegovačko-neretvanskoj županiji čini se trebat će mjeseci a ne dani da pribave potporu u Skupštini za formiranje manjinske vlade. Iako je spektakularno najavljeno od strane pojedinih članova dvije stranke kako će HNŽ imati novu vlast do kraja tjedna to se neće dogoditi. Oni koji HDZ-u i SDA-u mogu pomoći da formira vlast su HDZ 1990., SDP, SBB i DF. Iz svih navedenih stranaka jučer su nam kazali kako ovu mogućnost HDZ i SDA mogu zaboraviti. Tek je SBB kazao kako će razmotriti sve argumente, a odluku će donijeti vrh stranke, ali ne do kraja tjedna kako to diktiraju SDA i HDZ. Naime već odavno iz SDA i HDZ-a puštena je informacija kako će im Vladu pomoći izglasati SBB jer je to predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić navodno obećao predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću nakon što su podršku manjinskoj vladi dali zastupnici SBB-a u SBŽ-u.
Zbog građana
Faruk Ćupina predsjednik ŽO SBB-a u HNŽ-u kazao nam je kako je njihova želja da se vlast konačno uspostavi kako postojeća koalicija ne bi maltretirala građane.
-Ponovno ćemo razmotriti i trenutnu političku situaciju u HNŽ-u. Na organima stranke je da se iznađe rješenje koje će biti isključivo u interesu građana a ne buduće vlasti jer smo mi apsolutno protiv postojeće vlasti i dešavanja koja se priređuju građanima u posljednjih 20 godina, kaže Ćupina. Po njegovim riječima sa SBB-om u HNŽ-u nitko ništa nije dogovorio, a još uvijek nemaju ni bilo kakve upute od vrha stranke po ovom pitanju. SBB, tvrdi Ćupina, ni po koju cijenu neće sa SDA-om i HDZ-om u vlast, a poručuje i kako ih ne zanimaju fotelje, javna poduzeća i ministarstva.
-Mi sa takvim predstavnicima ne želimo ući u vlast, a kako će oni to praviti manjinsku vladu na području HNŽ-a, vidjet ćemo, kaže Ćupina. Priča kako je svima poznat stav SBB-a o trenutnoj vlasti koja je, po njima, dovela BiH u situaciju koja je gora od poslijeratne.
-Do sada smo na svim razinama pokazali kako biti opozicija ne znači samo raditi protiv vladajuće strukture nego prvenstveno pokazati odgovornost prema građanima i ne stvarati kaos i krizu što smo potvrdili i potporom formiranju vlasti u SBŽ-u, priča Ćupina. Naglašava kako građani ne smiju biti taoci neprirodnih koaliranja kakvo je to bilo u slučaju koalicije SDA, HDZ-a i DF-a.
SDP siguran
Dok SBB razmišlja u SDP-u su sigurni. Predsjednik ŽO SDP-a u HNŽ-u Zoran Mikulić kazao je komentirajući novonastalu situaciju u HNŽ-u kako ni po koju cijenu
ne žele u vlast što je odluka stranačkog kongresa održanog krajem prošle godine.
– HDZ i SDA će, po svemu sudeći, po oprobanom receptu morati kupiti još poneki glas. Znam da to neće biti glas nekoga od zastupnika SDP-a. Vlast će se uskoro formirati, vjerojatno kada se završe sve trgovine sa strankama sa kojima je moguće trgovati. SDP je i suviše ozbiljna partija da bi krpila bilo čije rupe, poručio je Mikulić.
Glavni tajnik HDZ-a 1990. i zastupnik ove stranke u Skupštini HNŽ-a Ilija Cvitanović kaže kako je HDZ 1990. ozbiljna stranka i kako kao takvi nema šanse da podržavaju bilo kakvu manjinsku vlast. Upitan postoji li mogućnost da HDZ 1990. bude dio vlasti Cvitanović odgovara: “Ne. Mi smo oporba na svim razinama i jedina mogućnost je ulazak u vlast po vertikali, odnosno od vrha do dna, ali i tada uz određen nadzor”.
DF je odavno SDA-u i HDZ-u poručio kako na njihove dvije ruke ne trebaju računati ukoliko ne budu dio vlasti.
U srijedu je zakazan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u zgradi županijske Vlade i do tada bi, ako se konačno misle ozbiljno baviti formiranjem vlasti, trebali imati barem naznaku toga tko će ih podržati i pod kakvim uvjetima.