Vijesti
Politika
Dragan Čavić u NSRS o aferi "Papak"
Tražit ću potvrdu autentičnosti snimka o kupovini poslanika
25.06.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Tražit ću potvrdu autentičnosti snimka o kupovini poslanika
Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić zatražio je večeras provođenje krivične istrage povodom audio snimka, jer postoji razlog za ozbiljnu sumnju da su predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i nepoznate osobe u saučesništvu učestvovale u „kupovini poslanika“.
Najavio je i da će on uputiti na forenzičku analizu i potvrdu autentičnosti sporni audiosnimak, jer to nisu uradile nadležne institucije u RS.
On je, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj se razmatra informacija o navodnoj kupovini poslanika u RS, rekao da se to može tumačiti kao davanje mita za izvršenje naručenih usluga glasanja pri učestvovanju u radu Narodne skupštine RS.
"Ovakvo djelovanje u Narodnoj skupštini RS, osoba koje su primile mito da bi učestvovale u donošenju i usvajanju odluka, zakona i drugih akata predstavlja ogromnu društvenu opasnost i teško kompromituje djelovanje najvišeg zakonodavnog organa RS", rekao je Čavić u uvodnom izlaganju o ovoj temi.
Citirao je i šta se čuje na spornom audio snimku.
"Opravdano sumnjamo da su u podmićivanju nama nepoznatih izabranih narodnih poslanika učestvovali predsjednica Vlade Republike Srpske i nama nepoznate osobe u saučesništvu jer izgovorene riječi „Zato smo mi kupili drugu dvojicu“ potvrđuje da se radi o množini, a ne o jednini", naveo je on.
Budući da se radi o izjavama koje mogu imati, kako je naveo, dalekosežne posljedice u vladavini zakona i funkcioniranju Narodne skupštine RS, očekuju da će sve institucije RS-a, a prije svih MUPRS i Tužilaštvo, tretirati ovaj slučaj s odgovarajućom pažnjom i da će istragu vršiti neometano, bez političkih ili drugih vidova pritiska, kako bi se utvrdilo pravo činjenično stanje koje su osobe učestvovale u primanju ili davanju mita.
"Obzirom da Narodna skupština Republike Srpske nikada nije upoznata s rezultatima istrage, kao i da nije upoznata da li je istraga po ovom predmetu ikada vođena smatramo da bi na ovaj način vratili povjerenje građanima, domaćim i međunarodnim institucijama i političkim organizacijama u vladavinu prava u RS", rekao je Čavić u uvodnom obraćanju paralmentu.
Na početku uvodnog izlaganja o informaciji o navodnoj kupovini poslanika u RS, Čavić je i pustio sporni audiosnimak na kojem se, navodno, čuje glas premijerke Željke Cvijanović, a poslanici pozicije pravili su buku kako se ne bi čulo šta se govori na snimku.
Na primjedbu predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića da ne može u parlamentu emitirati sporni snimak, odgovorio je da nije krivino djelo slušati snimak, već ono što se čuje na tom snimku.