Vijesti
Svijet
Anketa
Putin uživa rekordnu podršku građana!
25.06.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Putin uživa rekordnu podršku građana!
Vladimir Putin, autoritativni predsjednik Ruske Federacije i dugogodišnji neosporni lider uživa stabilan rast popularnosti od marta 2014. godine kada je njegova zemlja anektirala Krim, što je tamošnja javnost prihvatila kao povratak nacije u društvo globalnih supersila, piše Washington Post, ne skrivajući iznenađenje da niti sankcije, niti prisutnost NATO-a na granicama nisu umanjile podršku predsjedniku Putinu.
Dio zapadnih stratega se nadao da će režim sankcija narušiti rusku ekonomiju i oslabiti rubalj do stepena u kojem narod traži promjene, ali posljednje istraživanje javnog mišljenja pokazuje suprotan scenarij.
Putinov rejting je u januaru 2014. godine iznosio 65 posto, dva mjeseca kasnije popeo se na 80 posto, gdje se uz sitne oscilacije zadržao do danas objavljene ankete moskovskog Levada centra, jedine nezavisne ustanove za ispitivanje javnog mijenja u Rusiji, prema kojoj ruski predsjednik trenutačno uživa podršku 89 posto ispitanih. Riječ je o najvećoj podršci građana otkad se Putin, u ulozi premijera ili predsjednika, nalazi na vlasti.
Naravno, kritičari na zapadu osporavaju rezultate anketa, čak i nezavisnih kakve stižu iz Levada centra i umanjuju njihovu vrijednost u društvu u kojem vlada ima gotovo pa monopol na informacije, a svaki pokušaj formiranja opozicije biva sasječen u startu.
Pomenuto ispitivanje provedeno je na uzorku od 1.600 ljudi između 19. i 22. juna, predstavlja potvrdu da Rusi zdušno podržavaju aktualnu vanjsku politiku predsjednika.
Građani vjeruju da je kriza u Ukrajini ojačala naciju i vratila dio ugleda i moći izgubljenih nakon kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. godine, navodi Washington Post.