Vijesti
Žuta štampa
Pjevač o zlatnom dobu diskografije i bivšoj supruzi
Vlado Kalember: Danas se stvari ne popravljaju nego se, jednostavno, uzmu nove
25.06.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Vlado Kalember: Danas se stvari ne popravljaju nego se, jednostavno, uzmu nove
Vlado Kalember (62), pjevač i osnivač legendarnog benda "Srebrna krila", posljednjih godina nije toliko aktivan na muzičkoj sceni. Kalember je grupu osnovao 1978. da bi s vremenom nastavio solo karijeru te neko vrijeme bio i član “4 Asa”. Kalember se 2012. vratio “Srebrnim krilima" i tada su objavili posljednji album pod nazivom “Srebrna krila”.
S obzirom na to da je ljeto na pragu, Kalember govori da će naredne mjesece provesti “radno i paradno”. No, radno neće podrazumijevati festivalske nastupe, jer kaže, ni on ni grupa nisu im baš skloni, jer su uvijek uspijevali i bez njih.
Globalna kriza
- Festivali su uvijek nekako zavičajno koncipirani, jer su i takve propozicije. Mi smo uvijek htjeli funkcionirati globalno. I grupa i ja, kao solista, furali smo nekakav urbani popularni rok bez primjesa zavičajnih elemenata, jer smo zagrebački bend, a Zagreb baš nikada nije bio muzički i tekstualno globalno priznati zavičaj, kao Dalmacija, Bosna ili Vojvodina. Uvijek sam pomalo bio ljubomoran na autore i izvođače iz tih zavičaja, jer su mogli koristiti elemente muzike i teksta iz narodnih napjeva - ističe Kalember.
Iako je, kaže, imao sreće i uhvatio zlatno doba estrade, naročito diskografije, kada su brojali skoro osam miliona nosača zvuka, uvijek ima osjećaj da je nešto propustio te da je mogao napraviti nešto više.
- Nije to bilo zlatno doba samo u bivšoj državi nego i u cijelom svijetu. Diskografska kriza sada je globalna. Nekada smo snimili LP i od njega živjeli više od dvije godine. Koncerte smo, zapravo, radili kao promociju albuma. Danas snimamo pjesme da bismo koncertrirali - navodi Kalember.
Analizirajući današnju muzičku scenu, kada se čini da prevladavaju torbofolk zvuci, pjevač ističe da svi stilovi postoje zbog publike i naroda. Upravo se publika nekada zabavlja uz rok, nekada uz narodnjake, a nekad uz diskotonove.
- Narod je uvijek u pravu i neka sluša ono što mu je volja. Svi stilovi su u modi približno desetak godina i onda se mijenja. U posljednjih dvadesetak bila je era narodnjaka. No, vidim da se mladi sve više okreću prema roku, a narodnjaci se sve manje slušaju. Znači, treba biti strpljiv - smatra Kalember.
U njegovu diskografiju upisani su brojni hitovi poput “Ana”, “Vino na usnama”, “Otkad si otišla”... Ističe da ni za jednu pjesmu nije posebno vezan. Jedino sada, nakon toliko vremena, kada čuje neke stare pjesme, neke mu zvuče dobro, a neke ne. Njegovu karijeru obilježili su brojni nastupi i koncerti širom Jugoslavije. Jednog koncerta posebno se sjeća.
- I stadionski i dvoranski nastupi svi su bili dobri. Jedino mi se jedan jako urezao u sjećanje. Bilo je to u Makedonoji, u Strumici, koji, zapravo, nije ni održan. Svirali smo na prepunom novom fudbalskom stadionu i u trećoj ili četvrtoj pjesmi naša ogromna tehnika izazvala je kvar u trafostanici. Pola grada, naravno i stadion, do jutra su ostali bez struje - prisjeća se Kalember.
Oduvijek je slovio za jednog od najzgodnijih muškaraca sa prostora bivše Jugoslavije. Mamio je uzdahe mnogih žena gdje god bi se pojavio. No, Vlado to skromno komentira.
Dobro vrijeme
- Ono vrijeme, uz fenomen diskografije, imalo je i fenomen idolatrije. Bilo je to vrijeme postera, sličica i curica koje su morale imati nekog idola u kojeg su "zaljubljene". Znači, imali smo sreću što smo pogodili dobro vrijeme - kaže Kalember.
S čelisticom Anom Rucner vjenčao se 2006. da bi se 2014. razveli. Neko vrijeme se špekuliralo i o mogućem pomirenju. Ipak, Vlado i Ana su to demantirali, ali su svakako nastavili poslovno da sarađuju.
- Ana i ja imamo neraskidiv spoj, a to je naš sin Darian. Što se poslovne saradnje tiče, kao producent sam radio sve njene projekte pa nema razloga da ne radim i neke buduće. Živimo u vremenu kada se stvari ne popravljaju nego se, jednostavno, uzmu nove, a pokvarene bace - smatra Kalember.
Niko mi nije birao put
Starateljstvo nad sinom Darianom dobila je Vladina bivša supruga. No, to Kalembera ne sprečava da uvijek bude velika podrška svom sinu. Ističe da će tako ostati i kada bude birao svoj životni put.
- Meni niko nije birao put pa neću ni ja njemu. Bit ću uz njega, bilo kojim životnim putem krenuo i bilo kojim poslom da se bude bavio - kaže muzičar.
O planovima ne volim pričati
Kada smo ga pitali hoće li ga publika u BiH uskoro imati priliku slušati, Kalember kaže da se na svaki poziv, iz bilo kojeg kraja svijeta, vrlo rado odazove.
- O planovima, inače, ne volim pričati, jer se neki i ne ostvare pa ispadnem neozbiljan. U mojim godinama morate paziti i na to - ističe Kalember.