Vijesti
Svijet
Varufakis: Grčka neće prihvatiti neodrživo rješenje
26.06.2015. 12:00
Izvor: Nezavisne.com
Varufakis: Grčka neće prihvatiti neodrživo rješenje
LONDON - Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da je njegova država uradila sve kako bi ispunila "neobične zahtjeve" kreditora, da je odlučna u tome da ostane dio evrozone, ali da neće prihvatiti bilo kakvo neodrživo rješenje.
"Grčka neće prihvatiti bilo kakvo rješenje dužničke krize za koje ocijeni da je neodrživo", rekao je Varufakis u intervjuu za irski nacionalni radio RTE, prenosi Rojters.
Vanredni pregovori Grčke i njenih kreditora, Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, završeni su juče bez postizanja sporazuma o rješavanju problema grčkog duga, a novi pregovori su najavljeni za vikend, samo nekoliko dana uoči 30. juna kada Grčkoj dolazi na naplatu 1,5 milijardi evra duga prema MMF-u i ističe međunarodni paket pomoći.

Sa druge strane, lideri Njemačke i Francuske upozorili su jutros Grčku da mora postići dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe kako bi zemlja izbjegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone.
"Moramo nastaviti sa radom, jer vrijeme ističe, a sutrašnji sastanak evrogrupe biće od odlučujućeg značaja. Svi lideri su podržali ideju da sve mora biti urađeno radi pronalaženja rješenja na sutrašnjem sastanku", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u Briselu, prenosi Frans pres.