Vijesti
Politika
NERVOZA: SDA obećao kako će naći potporu za manjinsku Vladu u HNŽ-u
27.06.2015. 12:00
Izvor: Dnevni list
NERVOZA: SDA obećao kako će naći potporu za manjinsku Vladu u HNŽ-u
Pregovori SDA i HDZ-a u HNŽ-u po tko zna koji put završeni su bez rezultata kada je u pitanju formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Nakon sastanka koji je trajao tek sat vremena predstavnici dvije stranke izašli su sa informacijama koje su od prije pola godine poznate javnosti, a dogovorili su stvari koje su ustavno definirane poput toga da će Vlada biti sastavljena od šest Hrvata, pet Bošnjaka i jednog Srbina.
Dvije ruke
Naročita nervoza vladala je u redovima SDA, a predsjednik Županijskog odbora ove stranke u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Edin Mušić na brojne upite na koji način planiraju osigurati dvotrećinsku potporu u Skupštini odgovarao je tek “ne sekirajte se vi”. Podsjetimo kako SDA i HDZ u Skupštini HNŽ-a imaju zajedno 18 zastupnika, a za potvrđivanje Vlade potrebna im je dvotrećinska većina ili 20 zastupnika. Dvije ruke koje im nedostaju mogu im dati DF, HDZ 1990., SDP ili SBB. DF, sigurno je neće dati potporu bivšim partnerima budući da su nakon izlaska iz koalicije sa ove dvije stranke poručili kako neće dati potporu ukoliko nisu dio vlasti. Na potporu od HDZ-a 1900. i SDP-a također mogu zaboraviti, a SBB se još uvijek nije odredila po ovom pitanju. Nezvaničan stav iz ove stranke je kako će dati potporu Vladi ukoliko to od njih zatraži HDZ BiH. Ovakav rasplet situacije značio bih i to da HDZ, ako osigura većinu, ima pravo tražiti još jedan resor, onaj koji pripada Srbima u budućoj Vladi, što bih ponovno značilo da imaju većinu u odlučivanju, a to SDA ne smije dopustiti.
Stoga je u petak izaslanstvo SDA koalicijskim partnerima poručila kako će oni osigurati većinu, te kako se HDZ ne treba brinuti za ovaj dio, no kako doznajemo ni kolegama iz HDZ-a nisu otkrili čije će to dvije ruke podržati manjinsku Vladu. Medijima su kazali kako će se na sjednici Skupštine, kada na dnevni red bude stavljena točka o izglasavanju povjerenja Vladi vidjeti tko će dati podršku.
Odluka na Skupštini
HDZ im je nakon ove konstatacije ostavila odriješene ruke, a u narednu srijedu trebao bi biti potpisan sporazum o formiranju vlasti između dvije stranke.
Mušić je nakon sastanka, između ostalog poručio, kako HDZ i SDA imaju stabilnu i jako kvalitetnu većinu u Skupštini HNŽ-a od 18 zastupnika i kako je najmanji problem potpora za formiranje Vlade.
-U tijeku narednog tjedna, a možda i prije, finalizirat ćemo sporazum oko uspostavljanja Vlade. O njegovim osnovama smo razgovarali i naši timovi će finalizirati sadržaj u narednim danima, kaže Mušić. Nakon toga, priča, SDA i HDZ će dostaviti imena kandidata za ministre mandataru Nevenku Hercegu, te odluka ide na Skupštinu.
-Nemojte se vi sekirati kako ćemo osigurati potporu… Tko će podići te dvije ruke nije bitno. Zajednički ćemo osigurati potporu, a SDA će se pobrinuti za to. U grupaciji od 12 zastupnika postoji pozitivno raspoloženje da se u interesu građana ove županije potvrdi Vlada, kazao je Mušić.
Predsjednik ŽO HDZ-a u HNŽ-u Rafael Gagro mišljenja je kako će svaki ozbiljan zastupnik u skupštini podržati Vladu.
Gagro je kazao kako je, kada je u pitanju raspodjela resora za sada stav da to bude po principu šest+šest odnosno da HDZ-u pripadne pet ministarstava i premijerska pozicija, a SDA-u šest. Iako je postojala dvojba oko srpskog resora Gagro je na koncu kazao kako je stav trenutno takav da SDA-u propada to ministarstvo.