Vijesti
Žuta štampa
Predstavit će "Ženu u sevdahu" sarajevskoj publici
Adis Lukač: Čuvar naše tradicije
29.06.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Adis Lukač: Čuvar naše tradicije
Ženu u sevdahu na slikarskom platnu predstavio je akademski skulptor Adis Lukač, a njegova nova djela priliku da pogleda sarajevska publika imat će 1. jula u Institutu „Yunus Emre" Turskog kulturnog centra Sarajevo. Budući da će izložba biti u vrijeme iftara, umjetnik će za vjernike pripremiti i iftar, a za potpun ramazanski i doživljaj izložbe pobrinut će se Lejla Jusić i Eldin Huseinbegović, koji će izvoditi poznate sevdalinke.
Epitet majke
- Nije dovoljno voljeti i slušati sevdalinku, treba doživjeti i vrijeme u kome se vaša duša prepušta tom doživljaju obojenom bojama, koji čine jednu sevdalinku. Jedan od najčešćih motiva jeste žena ili fragmenti žene kojoj se posveti jedan tekst i svako slovo u tom tekstu dio je algoritma koji nam, samo u potpunom doživljaju, otkriva tajnu opisanog motiva. Nadam se da sam neke od tih algoritama riješio na polju na kojem se najbolje snalazim, ali ovdje nije riječ o potpunom otkrivanju, već o dijelovima koji imaju damar koji će pokretati oko posmatrača - kazao nam je Lukač.
Ovo nije prvi put da kroz svoja djela govori o ženama, one su njegova inspiracija, jer, kako pojašnjava, činjenica da je ženi dato da nosi epitet majke dovoljno govori o tome kolika se ljepota i vrijednost kriju u njima.
- Ameni je Bog dao da kao muškarac na svoj način mogu to osjetiti i prenijeti u određenoj formi te tako zabilježiti momente koji - integrirani u jednu cjelinu - čine život jedne žene i zbog toga se ne umanjuje vrijednost muškarca. Ljepota je u tome što smo jednaki, ali različiti - istakao je Lukač.
On umjetnost koristi u prave svrhe. Kroz svoja djela čuva tradiciju i ono što mi, Bosanci i Hercegovci, jesmo. Tako je Lukač ranije vješto uradio skulpturu kralja Tvrtka I, predstavio Hasanaginicu, a sada želi sačuvati i sevdalinku...
TSpoznaja sebe
- Mislim da imamo dosta toga što trebamo gajiti i čuvati i pojedinci to rade vrlo dobro. Kada sebe osjetiš na način da pripadaš tom trenutku u to vrijeme na suđenom prostoru, shvatiš da je svrha tvoga putovanja traganje za izvorom od čije si kapi sazdan i sve na tom putu između te kapi i izvora može biti pomoć za spoznaju samog sebe i svijeta u kojem živiš. Tako da je na tom putu došao red i na sevdalinku, a šta je sljedeće... E, u ovom “šta” leži draž - poručio je naš sagovornik.
Nakon izložbe „Žena u sevdahu" kaže da će se odmoriti, a onda dovršiti započete radove i razmišljati o novim likovnim putovanjima.
Kultura tone, ali treba se boriti
- Čovjek se može predati i stati ili ići dalje bez obzira na situaciju. Stajanje je mrtvilo, tako da je logičan izbor nastaviti put i boriti se. Teško je jer gledate kako kultura koja čini društvo tone, ali bez obzira, optimista sam i poznajem još ljudi koji misle slično, tako da se nadam da će se kad-tad stvari riješiti - naglasio je Lukač.