Vijesti
Politika
Magazinović u članstvu parlamentarne alijanse za borbu protiv mržnje
01.07.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Magazinović u članstvu parlamentarne alijanse za borbu protiv mržnje
Poslanik SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, nakon što je dobio poziv za članstvo u međunarodnoj parlamentarnoj alijansi za borbu protiv mržnje (No Hate Parliamentary Alliance), potpisivanjem Povelje posvećenosti članstvu, postao je član ove asocijacije parlamentaraca iz zemalja članica Vijeća Evrope.

Članovi ove alijanse su okupljeni oko zajedničkog stava da su govor mržnje, izražavanje rasizma i netolerancije, nesreće koje pogađaju sve zemlje Evrope i sve slojeve društva, da je borba protiv mržnje izuzetno važan segment djelovanja, te da zahtjeva široki društveni angažman.

Stav ove alijanse je da ekonomska i finansijska kriza, pored ostaloga, čine plodno tlo za rast govora mržnje, rasizma i netolerancije koji su već prisutni u društvu, te da je jedan od načina za ostvarenje ciljeva u borbi protiv mržnje i ekonomski napredak u zamljama.

U Alijansi smatraju da političari imaju suštinsku ulogu u borbi protiv mržnje, ali i odgovornost, te da su dužni promovirati nediskriminaciju i poštivanje različitosti.

Članstvo u Parlamentarnoj alijansi za borbu protiv mržnje predstavlja priliku i za razmjenu informacija o zakonima i najboljim praksama za sprječavanje i borbu protiv govora mržnje, rasizma, netolerancije, te različitih oblika diskriminacije.

Inače, tokom jučerašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH poslanik Magazinović je još jednom inicirao efikasnije rješavanje pitanja činjenja krivičnih djela, sa posebnim akcentom na govor mržnje putem interneta, te se u tom smislu obratio ministarstvu pravde BiH postavljajući pitanje, ali i inicirajući iskorak u promjeni zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.