Vijesti
Politika
Nova parlamentarna većina
Radončić ulazi u vlast ukoliko “legne” novac od MMF-a
02.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Radončić ulazi u vlast ukoliko “legne” novac od MMF-a
Odluka je pala! Novu parlamentarnu većinu u Federaciji uz SDA i HDZ činit će SBB Fahrudina Radončića, ali uz nekoliko prethodno odrađenih uvjeta.
Kako piše mostarski Dnevni list iz krugova bliskih liderima tih stranaka, predsjednik SDA Bakir Izetbegović “prelomio” je i ostavio osobne razmirice s Radončićem po strani te je zbog interesa stranke odlučio “amenovati” ulazak SBB-a u vlast na razini FBiH.
Novac diktira većinu
Dakako, time će biti ispunjena želja njegovog partnera Dragana Čovića, koji već mjesecima otvoreno zagovara tu suradnju, s obzirom da je s DF-om očekivano “puklo” već na prvom problemu.
S druge strane, iako Radončić javnosti poručuje kako SBB ne razmišlja o ulasku u vlast, doznajemo kako je u posljednjim razgovorima s Čovićem ipak smekšao svoj tvrdi stav naspram suradnje sa SDA-om, ali trenutačna kočnica konačnom “DA” je katastrofalna financijska situacija u kojoj se nalazi Federacija.
Konkretno, šef SBB-a čeka razvoj situacije s MMF-om, koji definitivno neće odriješiti vreću s novcem, ukoliko se ne potpiše reformska agenda. SBB ne želi preuzimati odgovornost za mogući socijalni bunt do kojeg će neminovno doći, ukoliko se Federacija do jeseni ne iskoprca iz živog blata, a jedini način da to učini je pronaći zajednički jezik s MMF-om, što zasada nije slučaj. U slučaju da novac “legne” na račun Radončić uskače u igru, prenosi mostarski Dnevni list.
Peglanje odnosa
Posljednjih dana Čović ozbiljno priprema teren za navedeni scenarij, javnosti je već otvoreno poručio kako je “SBB najpoželjniji partner za stabilnu većinu”, a kao termin za formiranje nove većine jasno je naveo – rujan. Preko ljeta njegova misija je dodatno peglanje odnosa na relaciji Izetbegović – Radončić te “guranje” suradnje s MMF-om. Pri tome će imati težak zadatak “lomljenja” Milorada Dodika, koji je jasno rekao da Vlada RS-a neće potpisati reformsku agendu uz opasku kako je “jadna zemlja kojoj stranci prave reforme” i dodao:- Najviše što se može očekivati je, da različite razine vlasti usuglase dokument i usvoje ga svatko na svojoj razini.
Radončić: Bakir i njegova grupa su neprihvatljivi za SBB, a SDA je druga priča
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer je u Parlamentarnoj skupštini BiH kazao novinarima kako je Bakir Izetbegović neprihvatljiv za SBB, ali i da je SDA druga priča.
- Gospodin Bakir Izetbegović, nakon sumnjive pobjede za člana Predsjedništva BiH, sumnjivo je pobijedio i za predsjednika SDA. Od te pobjede izgubio je koalicijskog partnera Demokratsku frontu (DF), izgubio je pola stranke u vidu da se pola SDA na državnom nivou odrekla svog vodstva. SBB nema nijednog razloga da ide u koaliciju s Izetbegovićem. SBB hoće potpuno drugačiju Europu od one koju želi Bakir, jer je Izetbegović, što ne treba zaboraviti, istovremeno izgubio i svog međunarodnog mentora, gospodina Erdoana, koji je poražen na izborima u Turskoj. SDA je potpuno druga priča, ali gospodin Izetbegović i njegova politička grupa iz suštinskih i političkih razloga nisu prihvatljivi za nas. On je kao moćni politički faktor unutar SDA u proteklih 20 godina imao priliku preko svog oca, uz svog oca i nakon svoga oca ići europskim putem. Uništio je taj put i ja ne želim da SBB doživi sudbinu Stranke za BiH, SDP-a i DF-a i da se obrukamo pred narodom – zaključio je Radončić.