Vijesti
Žuta štampa
Stara škola: Sejo, Elvis, Loša, Žera, Fadil Redžić i Željka Katavić Pilj zajedno na sceni
02.07.2015. 12:00
Izvor: klix.ba
Stara škola: Sejo, Elvis, Loša, Žera, Fadil Redžić i Željka Katavić Pilj zajedno na sceni
U utorak, 7. jula, u Bosanskom kulturnom centru će, u okviru muzičke manifestacije Baščaršijske noći koncert održati Sarajevo Big Band uz goste Sašu Lošića iz Plavog orkestra, Seju Sexona iz Zabranjenog pušenja, Dražena Žerića Žeru iz Crvene jabuke, Elvisa J. Kurtovicha, Fadila Redžića iz Indexa i Željku Katavić Pilj.
Sarajevo Big Bend je orkestar oformljen prije dvije godine, a nastavlja tradiciju velikog plesnog orkestra RTV Sarajevo koji je u ratu i poslije rata prekinuo rad. U bendu je aktivno 20-ak ljudi i to su uglavnom profesionalni muzičari, profesori muzike, studenti...
Sarajevo Big Band je zapravo nastao 2000. godine, kad se okupila skupina starijih muzičara plesnog orkestra koja je odsvirala nekoliko dobrih koncerata, među kojima je bio solistički koncert sa trubačem Duškom Gojkovićem, veliki koncert prilikom otvaranja Mercatora u BiH, na kojem su nastupili Kemal Monteno, članovi Indexa, Oliver Dragojević... Koncert je bio podržan sa 30 gudača, a nakon njega je objavljen dupi live CD. Članovi Sarajevo Big Banda su imali priliku gostovati i u Stockholmu, sa studentima i profesorima Kraljevske akademije.
Orkestar je u tom periodu bio aktivan dvije godine, no ugašen je zbog nezanimanja i nedostatka podrške nadležnih instuticija.
Ipak, prije dvije godine se odlučuju ponovo okupiti, u saradnji sa cijelom generacijom mladih saksofonista koja je izrasla nakon otvaranja odsjeka za saksofon na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
"Sa tim mladim ljudima smo mi stariji, profesionalci i penzioneri, dobili krila, pokrenuli smo se i napravili orkestar", govori za Klix.ba član benda, trombonista Marin Gradac.
Sarajevo Big Bend je promotivni koncert imao u maju prošle godine, a nastupili su i na Baščaršijskim večerima gdje su izvodili i zabavnu, pop, soul i jazz muziku uz goste ansambl Prijatelji, a u novembru iste godine su održali jazz koncert sa poznatim trubačem Markom Đorđevićem.
"Želimo promovisati tu muziku i vraćati se tragu nekadašnjeg plesnog orkestra koji je pored jazza najviše radio zabavnu, odnosno pop muziku i koji je imao priliku svirati sa brojnim poznatim muzičarima kao što je Zdravko Čolić. Pokušavamo to vratiti u koncertne dvorane i doći do publike koja će uživati u muzici na kojoj su odrasle cijele generacije, te onoj koja to uglavnom nikad u životu nije imala priliku uživo slušati", govori Gradac za Klix.ba.
Upravo je to bio razlog za okupljanje najznačajnijih predstavnika sarajevske scene pop i rock muzike koja je nekad bila i najjača u bivšoj Jugoslaviji.
Na koncertu u BKC-u gostovat će Saša Lošić iz Plavog orkestra, Sejo Sexon iz Zabranjenog pušenja, Dražen Žerića Žera iz Crvene jabuke, Elvis J. Kurtovich, Fadil Redžić iz Indexa, te pjevačica Željka Katavić Pilj, a izvodit će se muzika Indexa, Plavog orkestra, Zabranjenog Pušenja, Crvene jabuke i Bijelog dugmeta.
Za koncert su pisani originalni aranžmani, a sve numere će biti predstavljene u potpuno novom svjetlu. Koncert počinje u 21:30 i besplatan je, a svi muzički gosti nastupaju gratis i bez honorara.
"Nadamo se da će publika doći u što većem broju jer je to upravo i bitno, da to čuje mlađa publika koja nije imala priliku slušati tu muziku uživo, dok starija publika nije odavno imala prilku uživati u njoj", poručio je na kraju razgovora za Klix.ba Marin Gradac.