Vijesti
Politika
Prema tvrdnjama Dodikovog "plaćenika"
Galijašević: BiH je najopasnija tačka u Evropi
06.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Galijašević: BiH je najopasnija tačka u Evropi
Samoproglašeni stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević rekao je da je BiH centar i najopasnija tačka u Evropi sa stanovišta džihadističke terorističke prijetnje.
On tvrdi da bivši pripadnici odreda "El mudžahid", kao i neki od glavnih funkcionera "Muslimanskog bratstva" za Evropu, Aiman Avad i Šeih Imad el Nisri, danas šire ideje radikalnog islama u BiH.
Galijašević je za rusku agenciju "Sputnjik" rekao da su ovi ljudi sve ovo vrijeme mijenjali vjerska shvatanja muslimana u BiH, a danas predvode nekoliko islamističkih grupacija.
"Prva je takozvani „mudžahedinski pokret“, čije ostatke svakodnevno vidimo kao misionare i kao vojne instruktore. Sljedeća je „vehabijski pokret“, u kome cijela naseljena mjesta žive vanustavni život, život po šerijatskim zakonima, mimo Ustava BiH", naglašava Galijašević, iako za te tvrdnje nema ni jedan valjan ili opipljiv dokaz.
Prema njegovim riječima, tu je i "Aktivna islamska omladina", koja je poslije napada u SAD 11. septembra zabranjena kao organizacija, ali je djelovanje preselila u gotovo 1.000 nevladinih organizacija.
On je dodao da ne treba zaboraviti ni djelovanje oko 1.500 pripadnika arapskih, saudijsko-kuvajtskih stranih službi, ali i službi Katara, Turske i Irana, koje su trenutno u BiH.
Galijašević je naveo da ekstremni islamisti u BiH raspolažu velikim finansijskim sredstvima i nesmetano šire propagandu, te lako dolaze do regruta koji će krenuti put džihada.
On objašnjava da današnjim liderima džihada, činjenica da su nekažnjeno ubijali tokom rata devedestih godina u BiH, daje moć da se predstavljaju kao misionari novog vjerskog učenja.
"Bi ih ne ometa u širenju radikalnih ideologija ni kada je riječ o radikalnoj propagandi niti kad je riječ o sprečavanju tokova novca kojim se ove organizacije finansiraju", ističe Galijašević.
"Kada na sve to dodate agresivnost, oružje koje im je dostupno i njihovu interpretaciju islama, i spojite sa socijalno-ekonomskim prilikama u BiH, jasno je da omladina bez perspektive, pa i cijele porodice prihvataju ovu radikalnu ideologiju i kolektivno odlaze na ratišta jer misle da nemaju bolji izbor", smatra Galijašević.
On ističe da se borba protiv džihadizma i radikalizma mora voditi na svim nivoima i moraju učestvovati političke elite, obrazovne institucije, islamska zajednica, nevladin sektor i međunarodna zajednica, prenose banjalučke Nezavisne novine.
Dževad Galijašević je inače bivši maglajski lokalni političar, koji je nakon što je izgubio sve konce u maglajskoj lokalnoj politici prešao da „radi“ kod Milorada Dodika, predstavljajući se kao „stručnjak“ za islamske terorističke organizacije i radikalne pokrete.
Povremeno medijski istupa kako bi opravdao svoje „funkciju“.
Inače, osim za medije Beogradu i Banja Luci, ne kotira kao bilo kakav stručnjak, a posebno ne kao stručnjak za sigurnost kako se voli predstavljati.