Vijesti
Žuta štampa
Frontmen "Erogenih zona"
OTVORENO Almas Smajlović: Ovdje su svima usta puna lažnog patriotizma
06.07.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
OTVORENO Almas Smajlović: Ovdje su svima usta puna lažnog patriotizma
U okviru 20. festivala Baščaršijske noći ispred BBI-ja 29. jula nastupit će grupa "Erogene zone". Almas Smajlović, vokal i bas-gitara, Muhamed Trnka, gitara, i Nihad Malićbegović, bubnjevi, održat će koncert zajedno s grupom "Konvoj".
- Svi smo dobro raspoloženi i jedva čekamo da izađemo na binu i razmijenimo dobre vibracije s publikom. Drago nam je što ćemo nakon dužeg vremena opet nastupati na Baščaršijskim noćima i pred sarajevskom publikom - rekao je Smajlović i dodao da u Sarajevu nisu dugo svirali, a imali su nastupe u inozemstvu, tačnije Cirihu i Bernu i kod nas, u Tuzli.
Muzika i ljubav
Devet godina je prošlo od "unplugged" koncerta "Erogenih zona" u BKC-u, kojim je ova grupa tada obilježila deset godina postojanja. Sada su na sceni više od 20 godina, a održala ih je ljubav prema muzici i prema grupi.
- Nekada se čovjek umori od svega, ali se uvijek vraćamo dobrim stvarima ,a "Erogene zone" za nas to i jesu, neko utočište u kojem se osjećamo ugodno. Koncert u BKC-u bio je nešto posebno i za nas i za publiku. Emocije su sijevale na sve strane. Nismo se nadali da će to ostati tako upečatljivo. Što se tiče stvaranja nečega novog, potrebno je da se puno stvari poklopi i, dok se to ne dogodi, teško da može izaći nešto novo. Do sada smo snimili puno pjesama "Menso", "Sarajevo", "Sam", "Hany hi", "Ti i ja", "Mi nismo isti", "Mističan dan", "Robija", "Revolucija je kao žena", "O, kako miješaš dobro", koje naša publika voli i koje mi sviramo. A, ako se stvari u bendu poklope, možda bude i neka nova pjesma - otkrio nam je Smajlović.
Smajlović: Svi smo dobro raspoloženi i jedva čekamo da izađemo na binu
Ovo neće biti prvi put da "Erogene zone" i grupa "Konvoj" nastupaju zajedno. Svirali su više puta i putevi im se često isprepliću.
- Nedžad Merdžanović Nećko i ja smo dobri prijatelji i iz tog našeg druženja nastao je i projekt "Coverdose". To je interesantna priča gdje na jedan neobičan način radimo obrade svjetskih hitova na akustičnim gitarama. Puno eksperimentiramo i vokalima. Naša prva obrada bila je pjesma "Miss Sarajevo", a druga za pjesmu "Frozen" od Madone (Madonna). Za svaku tu pjesmu uradili smo i video gdje sviramo uživo. Uskoro ćemo objaviti još jednu stvar, koja će biti iznenađenje za mnoge jer smo imali i goste na toj pjesmi - govori Almas.
Lažni patriotizam
Što se tiče aktuelnih dešavanja na našoj muzičkoj sceni, ovaj pjevač i gitarista smatra da je to još jedna od mnogih stvari koje nisu kako treba u našoj zemlji.
- Kolonizirani smo sa svih strana. Trećerazredni izvođači iz Hrvatske i Srbije vrte se na našim radiostanicama i televiziji. Na svim festivalima koji se održavaju u Bosni i Hercegovini, a u posljednje vrijeme ih je bilo nekoliko, niste mogli vidjeti ni čuti skoro pa nijedan naš bend, to je faktičko stanje u Bosni, a, naravno, krivi smo mi.
Nedavno sam boravio u Hrvatskoj i proveo sam u autu nekih 12 sati i slušao radio, nisam čuo nijednog našeg izvođača. Šta onda trebaju očekivati neke mlade snage koje tek počinju ili su na samom početku? Oni nemaju priliku da sviraju ni pred domaćom publikom, jer ih naši organizatori ne zovu. Ovdje su svima usta puna lažnog patriotizma, a najglasniji među njima su upravo oni koji, kada su trebali pokazati taj svoj patriotizam, na bilo koji način, nisu ni bili tu. Najglasniji su u svim segmentima društva - zaključio je Smajlović i dodao da kod nas ima mnogo dobrih bendova.
Raduje me uspjeh
U nekoliko riječi nam opišite: "Letu štuke", "Skroz", "Zoster", Dino Merlin, Čola, Brega!?
- Bez obzira na različite muzičke žanrove, raduje me svaki uspjeh "Štuka", "Skroza", "Zostera", Merlina...
Nema dovoljno urbane omladine
- U našoj zemlji nema dovoljan broj urbane omladinr koja bi otišla na koncert grupa U2, "Coldplay", "Audioslave", Bilija Ajdola (Billy Idol), Džordža Majkla (George Michael) ili nekih drugih svjetskih zvijezda. Kod nas nema dovoljan broj ljudi koji bi otišli na takav koncert i još platili kartu 100 maraka - smatra Smajlović.