Vijesti
Svijet
Kako stranci vide bh. geografiju:
To je jedna od najčudnijih zemalja
11.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
To je jedna od najčudnijih zemalja
Geography Now je edukativni YouTube kanal koji uređuje Paul Barbato, a koji svake sedmice snimi novi video o geografiji neke države. Ove sedmice bila je to Bosna i Hercegovina.
Barbato na početku upozorava gledaoce da se dobro skoncentrišu jer je BiH prilično komplicirana zemlja.
"Sjećate se nedavne priče o Belgiji i zbunjujućih podataka o tamošnjim Valoncima, Flamancima itd.? E, pa u slučaju BiH još je kompliovanije", kaže Barbato.
Prvo je predstavljena bh. zastava, a potom slijedi dio o političkoj geografiji Bosne i Hercegovine.
"Ako vaš mozak nije dovoljno snažan samo preskočite ovaj dio o političkoj geografiji", još jednom upozorava Barbato.
Nakon što je predstavio bh. granice i njene susjede, Barbato je objasnio zašto se zemlja uopće zove "Bosna i Hercegovina", odnosno gdje se nalazi Bosna, a gdje Hercegovina.
Barbato objašnjava i izuzetno komplikovano unutrašnje političko uređenje BiH, odnosno podjelu na Federaciju BiH i RS. Naravno, tu je i Brčko Distrikt, a Barbato se potrudio da pravilno izgovori sve nazive.
No, koliko je BiH komplikovana govori i činjenica da je Barbato napravio nekoliko grešaka. Za RS je objasnio da je, kao i FBiH, podijeljena na kantone, njih sedam.
Kao mjesta koja podsjećaju na nedavnu ratnu prošlost Barbato je naveo Sarajevski ratni tunel, Sarajevske ruže, ali i ICAR spomenik za koji kaže da je "najsarkastičniji spomenik na svijetu".
U drugom dijelu videa Barbato predstavlja fizičku geografiju BiH. Tu se našlo mjesta i za objašnjenje o prašumi Perućici, klimi u BiH, bosanskim piramidama u Visokom...
Potom se Barbato vraća na komplikovanije teme kao što je demografija.
"Kad govorite o BiH uvijek govorite kao o nečemu čega je troje. Nemojte govoriti za ljude da su Bosanci jer će se barem polovina izuzetno naljutiti", upozorava Barbato.
Posebno je zanimljiva i priča o jezicima u BiH. Barbato pojašnjava da, iako svi razumiju jedni druge, stanovnici BiH tvrde da se radi o tri potpuno različita jezika. Jezici su toliko različiti da, kaže Barbato, upozorenje na pakovanju cigareta bude ispisano na sva tri jezika.
"Država ima tri predsjednika, jednog za svaku etničku grupu. To nećete vidjeti nigdje na svijetu. Pa ipak, država je izuzetno decentralizirana", kaže Barbato.
BiH je komplikovana i kada je u pitanju zemlja koja se smatra najvećim prijateljem.
"Hrvati će vam reći da je Hrvatska, Bošnjaci Turska, a Srbi Srbija", pojašnjava Barbato.
Ali te razlike mogu imati i pozitivnu stranu, posebno na diplomatskom planu.
"Bošnjaci možda ne vole Ruse, ali su Srbi u dobrim odnosima sa Rusima zbog čega može profitirati cijela zemlja. Otprilike ide ovako: Prijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj. Znam da zvuči čudno, ali to je BiH", kaže Barbato.