Vijesti
Politika
Mladen Bosić
Dodik manipuliše referendumom u RS, neće ga biti ni ovaj put!
14.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Dodik manipuliše referendumom u RS, neće ga biti ni ovaj put!
"Srpska demokratska stranka (SDS) protiv je toga da referendum bude sredstvo manupulacije narodom u RS-u", izjavio je danas predsjednik SDS-a Mladen Bosić iznoseći stav da izjašnjavanja građana u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti ni ovaj put.
"Protiv smo manipulisanja referendumom za koji unaprijed znamo da neće biti proveden", ustvrdio je Bosić iznoseći stav da se to pitanje "pokušava da iskoristi kao sredstvo za trgovinu“.
Uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS, koja je sazvana na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika o usvajanju odluke o refrendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Bosić je rekao da Dodik treba da objasni na koji način će provesti volju građana izraženu na referendumu.
"Mi nesumnjamo u ishod referenduma. Ali od predlagača tražimo da odgovori na koji način misli provesti tu mjeru s obzirom da su njegovi i poslanici iz vladajuće kaolicije svojevremeno glasali za nemetnute zakone od OHR-a kojima je formiran Sud i Tužilaštvo BiH i na taj način ih uveli u prvosudini sistem BiH"; dodao je lider SDS-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci.
Kazao je da SDS nije protiv referenduma kao sredstva za izražavanje demokratske volje naroda i da su "protiv takvog Suda i Tužilaštva BiH koji je pokazao da u suđenjima za ratne zločine ima duple aršine prema počiniocima zločina i žrtvama iz različitih naroda“.
Tvrdi da pravosuđe BiH toleriše kriminal "koji ima međudržavnu i međuetničku pozadinu, a za koji su oni zaduženi za procesuiranje“.
"Katastrofalna je situacija na nivou pravosuđa BiH, ali je katastrofalna situacija i u pravosuđu na nivou entiteta i potreban je kompletna reforma pravosuđa da bi se pokušalo doći do pravne države u BiH", dodao je Bosić.
Dodik treba da objasni kakav je, kako kaže, i stav garanata Dejtonskog sporazuma o pitanju tog referenduma, a pogotovo kada su u pitanju Srbija i Rusija.
"Da li raspisivanje i provođenje referenduma znači napuštanje Dejtonskog sporazuma od strane RS i na koji način će se to odraziti na njenu budućnost. Znamo da Dodik u Narodnoj skupštini RS ima dovoljno ruku da izglasa ovaj njegov zahtjev, a poslanici SDS će glasati zavisno od odgovora koje dobiju na pitanja koja će postaviti na sjednici parlamenta RS-a predlagaču rasprave o ovoj temi", zaključio je Bosić.
On podsjeća da je SDS 2011. godine podržao inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika za raspisivanje referenduma, ali je on od toga odustao te da ni sada ne postoje garancije da se to ponovo neće desiti.
"Protiv smo manipulisanja referendumom za koji unaprijed zanao da neće biti proveden", ustvrdio je Bosić iznoseći stav da se to pitanje "pokušava da iskoristi kao sredstvo za trgovinu“.