Vijesti
Žuta štampa
Usvaja djevojčicu iz Crne Gore
Dragan Marinković Maca: Želim kćerku izvesti na pravi put
15.07.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Dragan Marinković Maca: Želim kćerku izvesti na pravi put
Glumac i šoumen Dragan Marinković Maca prije nekoliko mjeseci pokrenuo je proceduru usvajanja djeteta. Iako ima dva sina, Lava i Fjodora Simeona, popularni Maca želi i treće dijete. Do sada je često govorio kako mu je želja da ima još djece i to još jednog sina, no sda se stvari mijenjaju.
Bez štela i veza
- Želim usvojiti djevojčicu. Kako se glorifikuju starlete i druge moralno devijantne osobe, to mi je izazov više da imam žensko dijete. Želim djevojčici objasniti da je obrazovanje mnogo bolje i bitnije nego da se slika polunaga u toaletu - pojasnio nam je Marinković jučer u telefonskom razgovoru.
Maca, inače, posljednjih godina živi na relaciji Sarajevo - Novi Sad - Beograd. S obzirom na to da je ovih dana u Crnoj Gori, Maca će upravo boravak na moru, osim odmora, iskoristiti za reguliranje potrebnih uvjeta za sam postupak usvajanja djevojčice iz Doma „Mladost" u Bijeloj. Nedavno je dobio poziv da uveliča proslavu rođendana ove ustanove, čemu se vrlo rado odazvao.
U narednom periodu Maci predstoje brojni sastanci te pribavljanje neophodne dokumentacije. Kako kaže, dobra stvar je da u samom postupku ne postoje podobni usvojitelji te da ne pomažu neke veze ni štele.
Emotivne posjete
Glumac ističe da su njegovi sinovi odlično prihvatili ideju da dobiju sestru.
- Normalno da su super prihvatili. Genetika je čudo, mi, Marinkovići, veoma smo emotivni, iako na prvu ne djeluje tako - dodaje Maca.
Maca često obilazi domove za nezbrinutu djecu, gdje zabavlja mališane. Te posjete vrlo emotivno djeluju na glumca, koji ne može odoljet sreći i osmijesima djece bez roditeljskog staranja. To je svakako još jedan od faktora koji su utjecali na glumca da nekom djetetu omogući krov nad glavom i osigura mu normalno odrastanje.
- U Beogradu ima mnogo ljudi koji su zainteresovani za usvajanje, a dosta manje djece bez roditeljskog staranja nego u BiH i Crnoj Gori. Ne bih da nekome oduzmem to zadovoljstvo da dobije dijete. Zato sam se odlučio na usvajanje djeteta iz Crne Gore - dodaje Marinković.
Uvjeti za usvajanje djeteta
Pri proceduri usvajanja djeteta svaki usvojitelj mora ispunjavati određene uvjete, među kojima su da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne smije biti manja od 18, a viša od 45 godina. Usvojitelj mora imati potpunu poslovnu i roditeljsku sposobnost i ne smije biti osuđivan iz oblasti krivičnih djela protiv braka i porodice.